Glas Javnosti

MOGUĆA NESTAŠICA GORIVA: Dokle će država uspevati da obuzda cene naftnih derivata

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Gorivo, od petka, ponovo skuplje i to za tri dinara.


Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da su te cene niže nego što bi trebalo da budu i da postoji realna opasnost da, ako se nešto ne promeni, one utiču i na snabdevenost.

Mićović, gostujući u Dnevniku N1, podseća da već pet meseci država određuje maksimalne cene goriva. Niko na tržištu ne utiče na te cene, sve države to rade i ovo vreme nameće tu potrebu, dodaje.


- Dosta dugo to traje i ove cene odslikavaju ono što se dešava na globalnom tržištu i ne prenose na pravi način taj udar koji sve zemlje trpe, ne samo Srbija. One su niže nego što bi realno trebalo da budu u ovom trenutku. U našem pravilniku, kao i u svim aktima kojima se regulišu cene, ne figuriše cena nafte nego cena referentnog dizela i referentnog benzina na tržištu Mediterana i te cene su neverovatno turbulentne i visoke, kakve nikada nisu bile do sada i trenutno se to odražava i na cene derivata nafte - naveo je.

Kako dodaje, cene i snabdevenost tržišta su u direktnoj korelaciji, pa ističe da se ne mogu održavati u dužem periodu nerealno niske cene, jer će posle toga sigurno doći do nestašice. - To je u teoriji ekonomije poznato. Da je taj nerealni nivo cena trajao mesec – dva, bilo bi izdrživljivo. Sada, posle ovoliko vremena, postoji realna opasnost da, ako se nešto ne promeni, da takve cene utiču i na snabdevenost - naveo je gost N1.

Ne nalazimo se, kaže, u periodu kada možemo da imamo jefitno gorivo. Moramo svi da redukujemo svoju kućnu potrošnju goriva ali se to ne dešava ni u Srbiji, ni u drugim zemljama, piše N1.

- Potrošnja u Srbiji je veća za 17 % nego u 2021, a cene koje sada plaćamo su nikad više. Moramo nešto da promenimo u razmišljanju i ponašanju, tim pre što i ove cene nisu realne i ne omogućavaju dugoročno - redovno snabdevanje tržišta - zaključio je Mićović.

Podsetimo, dizel sada košta 212 dinara po litru, dok je cena evro premijuma 201 dinar. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR