Glas Javnosti

Moguća je nestašica jaja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ptičji grip u EU desetkovao farme, a u nekim državama prognoziraju poskupljenja i do 40 odsto

Dok Britanija, zbog manjka na tržištu, potrošače ograničava na kupovinu svega dva pakovanja jaja, moguća nestašica živinskih proizvoda sve češće je tema i u državama Evropske unije.

Uzgajivači procenjuju da bi nestabilnost mogla do dovede do krize na tržištu i velikog rasta cena i da bi takva situacija mogla da potraje sve do Uskrsa.


Od početka godine jaja su u Srbiji poskupela u proseku za oko 20 odsto u maloprodaji, nema informacija šta bi dalje na tržištu moglo da se dogoditi, ali se nestašice za sada ne pominju.

Kako je preneo „T portal”, proizvodnja jaja u Evropskoj uniji znatno je smanjena, delimično zbog energetske krize, ali je okidač bilo širenje ptičjeg gripa. Gotovo 50 miliona peradi stradalo je ove godine u Evropi zbog opasnosti od ptičjeg gripa i usmrćivanja divljih i domaćih ptica. Ističe se da visok nivo bolesti kod divljih ptica dovodi do povećanja broja slučajeva na komercijalnim farmama, a i ne nazire se rešenje koje bi taj problem stavilo pod kontrolu.


U Hrvatskoj su, recimo, od prošle nedelje na snazi rigorozne mere za sprečavanje pojave i širenja influence ptica posle nekoliko potvrđenih slučajeva ptičjeg gripa. Tamošnje ministarstvo poljoprivrede izdalo je saopštenje da uzgajivači treba da drže perad u zatvorenom, kako bi sprečili njihov kontakt sa divljim pticama. Jedan od najvećih izvoznika konzumnih jaja rekao je da se ove godine virus prvi put širio tokom cele godine i da se zbog toga mogu očekivati nestašice jaja sve do Uskrsa. Kako je naglasio, tržište je i tako u krizi zbog ogromnog rasta troškova proizvodnje, zbog čega je veliki broj proizvođača smanjio ili potpuno prekinuo proizvodnju. Takođe, hrvatski zavod za statistiku prognozirao je da će cena konzumnih jaja u narednom periodu biti povećana i do 43 odsto, znatno više nego svinjskog mesa (28,4) ili mleka za 20 odsto.


Portal navodi da su problemi u živinarskom sektoru brojni, ali je verovatno najveći – skupa hrana, čija se cena formira na svetskim berzama, iako je proizvedena pre aktuelne krize.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR