Glas Javnosti
posta

MODEL CITROENA C3 KAO INSPIRACIJA: Novi Fiat u Kragujevcu od novembra 2024

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Proizvodnja potpuno novog modela Fiat Panda počeće krajem 2024. godine u fabrici u Kragujevcu, objavio je francuski portal LArgus.

Razvijen na bazi novog Citroena C3, italijanski gradski automobil biće sto posto električni, tvrdi francuski automobilski sajt, piše Autoblog.

Kako je navedeno, Fiat će u narednim godinama imati mnogo inovacija. Italijanska kuća će 2023. godine lansirati urbani krosover sa imenom 600 (izveden od Jeepa Avengera) i Topolino, klon Citroena AMI.


Nakon toga će 2024. godine uslediti kompaktni SUV (baziran na Citroenu C4 i proizveden u Turskoj) i nova Fiat Panda, čija proizvodnja će početi u novembru 2024.

Iz Francuske stižu potvrde da će se nova Fiat Panda sklapati u Srbiji u istoj fabrici u Kragujevcu u kojoj se proizvodio 500L.

Kako je najavio proizvođač, nova Panda će biti pozicionirana u B segmentu svestranih gradskih automobila koje je Punto napustio 2018., a model će se povećati na oko 4 metra dužine.

Međutim, neće biti inspirisan konceptom Centoventi (predstavljen 2019. godine) jer su se, prema LArgusu, na kraju odlučili za drugo rešenje.


Tehnički, Fiat neće imati većih problema u razvoju ovog gradskog automobila. Nova Panda će u stvari preuzeti CMP bazu novog evropskog Citroena C3.

Automobil iz Fiata biće u ponudi samo u električnoj verziji, barem u Evropi, jer će ovaj model imati svetsku sudbinu, posebno u Južnoj Americi.

Proizvođač će u početku lansirati ekonomičnu verziju sa motorom od 60 kW i Svolt baterijom od 40 kWh. Uslediće i snažnija verzija, sa motorom od 80 kW i baterijom od 50 kWh, prenosi LArgus.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR