Glas Javnosti

Mnoge socijalne usluge od naredne godine biće besplatne

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Grad preuzeo finansiranje gerontodomaćica, dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju, personalnog asistenta

Budžetom grada Beograda, koji je juče usvojen, između ostalog je opredeljeno za program socijalne i dečije zaštita čak 6.222.174.616 dinara.

Tako je planirano da Grad preuzme potpuno finansiranje mnogih usluga poput gerontodomaćica, dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju i personalnog asistenta.

A obezbeđena su dodatna sredstva kako bi se ukinule liste čekanja za uslugu lični pratilac deteta.

A šta će tačno i na koji način korisnici moći da koriste objašnjeno je u Odluci o izmenama i dopunama odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite.

Gerontodomaćice

Tako je za pomoć u kući za odrasla i stara lica koja zbog starosti, hronične bolesti ili invaliditeta imaju ograničeno kretanje ili psihičke probleme predviđena stručna osoba dva sata dnevno tri do pet dana nedeljno, sem subotom i nedeljom.

Oni koji imaju dokaz da su nepokretni, kao i korisnici prava na dodatak za pomoć i negu imaće pravo na pomoć u kući pet dana nedeljno.

Tri dana će imati ostala lica. A dva ili više lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu pomoć u kući se obezbeđuje u trajanju od ukupno tri sata dnevno za sve.

Pomoć u kući imaće i deca sa smetnjama u razvoju sa procenjenim prvim stepenom podrške, osnovno školskog i predškolskog uzrasta, a koja asu uključena u vaspitno-obrazovni proces u kućnim uslovima.

Tako će pomoć od dva sata dnevno a pet radnih dana nedeljno, imati dete koje živi sa jednim roditeljem ili porodici gde više članova ima smetnje u razvoju ili invaliditet.

Tri dana nedeljno po dva sata imaće pomoć ostala deca.

Dnevni boravak

Dnevni boravak dece i mladih sa smetnjama u razvoju do 26. godine obezbeđuje se u trajanu od 12 sati dnevno svakog radnog dna u sedmici, sem subotom i nedeljom, navodi se u odluci.

U okviru usluge korisnici će imati sve od prevoza do ustanove i nazad, preko hrane i potrebne nege, sportskih aktivnosti i tako dalje.

Sličan tretman obezbeđen je i kod dnevnog boravka odraslih sa smetnjama u razvoju.

Što se tiče boravka u klubovima za stara lica, on je obezeđen 12 sati dnevno svakog dana sem subote i nedelje a u odluci piše da se korisnicima obezbeđuje zadovoljavanje svakodnevnih životnih potreba poput ishrane, druženja, pranja i sušenja veša…

Lični pratilac, svratište i personalni asistent

Ova suluga je dostupna deci sa invaliditeto, odnosno smetnjama u razvoju kome je potrebna podrška za zadovoljenje osnovnih potreba.

Što se tiče svratišta, ono je dostupno deci, mladima ali i odraslima koji žive i rade na ulici i dobrovoljno zatraže tu uslugu gde im se privremeno mogu zadovoljiti neke životne potrebe.

Personalni asistent biće dostupan punoletnim licima sa invaliditetom sa I ili II procenjenim stepenom podrške, koja ostvaruju pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu, sposobona su da sama donose odluke, radno su angažovana ili su aktivna u određenim udruženjima, sportskih društvima i slično. Takođe, ako su uključena u redovni ili individualni obrazovni program.

Prihvatilište za odrasle i decu

Privremeni smeštaj u prihvatilište imaju odrasla lica koja su se zbog društveno negativnih navika ili neadekvatnog ponašanja našla u neodložnoj socijalnoj potrebi. Takođe, lica koja su egzistencijalno ugrožena ili ograničene komunikacije, kretanja, bez dokumenata i slično, kao i ona koja nemaju rešeno stambeno pitanje u Beogradu i sredstva za osnovne potrebe. Ali i ona kojima je iz drugih razloga potreban privremeni smeštaj.

Pravo privremenog smeštaja u prihvatilište imaju deca kada im je odmah potrebno osigurati bezbednost, sa ciljem započinjanja pomoći za uspostavljanje stabilnog porodičnog okruženja i slično.

Privremeni smeštaj za trudnice i žene sa decom, od kojih je jedno mlađe od tri godine, moguće je ostvariti do šest meseci kada je potrebno hitno izdvajanje kako bi se sprečilo porodično nasilje. Ukoliko se proceni, ova usluga može trajati i duže.

Predah smeštaja

Ova usluga je kratkoročna i radi se o povremenom smeštaju za decu sa smetnjama ili odrasle sa smetnjama u funkcionisanju. Radi se o dnevnom, vikend ili višednevnom smeštaju.

Prihvatilište za žene žrtve nasilja

Obezbeđuje se za žene kojima je neophodno osigurati bezbednost i hitno izdvajanje iz porodice. Sem smeštaja i hrane, obezbeđuje se i pravna pomoć a Gradski centar za socijalni rad Beograda donosi rešenje o privremenom smeštaju. Usluga se donosi na rok od šest meseci, sem ako ne postoji potreba da se produži.
Prevoz za osobe sa invaliditetom

Ova usluga se posebno organizuje za ljude koji zbog invalidnosti ne mogu da koriste gradski prevoz. Prevoz mogu da dobiju osobe koje imaju smetnje zbog mišićne distrofije, dečije i celebralne paralize, multiple skleroze, parapegije, kvadriplegije, i slepa lica pod uslovom da nemaju drugi način za obezbeđen prevoz.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR