Glas Javnosti

MMF predviđa recesiju goru nego 2008. godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je na telekonferenciji članica grupe G20 da bi svetska recesija nakon pandemije virusa korona mogla biti gora od one koja je usledila nakon finansijske krize 2008.

Ona je upozorila ministre finansija i guvernere centralnih banaka na to da su projekcije svetskog rasta negativne za 2020. i rekla da treba očekivati "recesiju koja će biti najmanje onoliko teška koliko je bila za vreme svetske finansijske krize, ili gora", piše Fena, a prenosi Aljazeera.

"Ali očekujemo oporavak 2021.", naglasila je optimističnije.

Francuski predsednik Emanuel Makron i kineski lider Si Đinping zatražili su održavanje vanrednog sastanka na vrhu G20, objavio je ured francuskog predsednika.

Koordinacija delovanja

 "Održavanje takvog sastanka bilo bi korisno posebno na sanitarnom planu, uz uključivanje WHO-a kako bismo zajedno radili na lekovima i vakcini", kaže se u saopštenju, i dodaje da bi samit G20 - koji okuplja 20 najmoćnijih svetskih ekonomija - bio koristan i "na ekonomskom planu".

Sledeći redovni samit G20 trebalo bi se održi u Rijadu 21. i 22. novembra.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka 20 najvećih ekonomija sveta dogovorili su na telekonferenciji da će koordinirati svoje delovanje u pogledu sve ozbiljnije pandemije virusa korona kako bude potrebno, rekao je američki ministar finansija Steven Mnučin za Fox News.

Mnučin je rekao da SAD usko sarađuje sa zemljama G20, G7, Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom u vezi krize.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR