Glas Javnosti

Miodrag Kostić, kupuje akcije Addiko banke

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednik i osnivač MK Group Miodrag Kostić, koji je svoj biznis uz bankarstvo proširio na hranu, vino, energetiku, turizam i nekretnine, počeo je da kupuje deonice Addiko banke, objavio je portal Lider.hr, koji ističe da je iz javno objavljenih podataka na Bečkoj berzi vidljivo da Kostić brzo povećava udeo u vlasništvu u toj banci.

Iz bečke centrale te banke za Lider.hr je rečeno da je Addiko banka AG „izlistana je Bečkoj berzi, na kojoj svako slobodno kupuje i prodaje deonice.

U trenutku kada je pređen prag značajnijeg učešća u vlasništvu, deoničar je u zakonskoj obavezi da obaesti austrijskog regulatora, kao i kompaniju čije deonice kupuje, a kompanija tu informaciju mora javno objaviti na svom portalu“.

Prema tim je podacima, Miodrag Kostić prvi put je obavestio Addiko banku 2. septembra 2022. godine o kupovini 4,05 odsto akcija. U drugoj notifikaciji, koja datira od 21. septembra, taj udeo je porastao na 5,18 odsto.

Zatim je Credit Suisse, kao nominalni deoničar kompanije pod kontrolom Miodraga Kostića Infenity Management Limited posle nešto više od mesec dana (27. oktobra 2022.) obavestio banku da je njegov udeo porastao na 5,93 odsto, objavio je hrvatski medij na osnovu podataka sa Bečke berze.

Prema notifikaciji brokerske kuće BDD M&V Investments AD, sa datumom od 6. decembra 2022. godine, Credit Suisse je 1. decembra svoj udeo podigao na 7,33
 odsto.


„Dakle, Kostić je za tri meseca gotovo udvostručio udeo u vlasništvu nad kapitalom Addiko banke“, zaključio je Lider.hr.

Podsećaju i da je AIK banka, koju je Kostić kupio preko kompanije Sunoko 2015. godine, krajem februara 2022. godine, a po izbijanju rata u Ukrajini, preuzela podružnice ruske Sberbanke u regionu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR