Glas Javnosti

Ministrastvo finansija najavilo: Počinje PRIJAVA za polovinu APRILSKOG MINIMALCA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar finansija Siniša Mali podseća poslodavce da je danas poslednji dan prijave za isplatu polovine minimalne zarade za mesec mart, a da 1. aprila, kreće prijava za april.

Prva isplata, u okviru trećeg paketa pomoći privrede tokom pandemije biće, kako je najavio - 8. aprila.

Poslodavci se za korišćenje ovih mera mogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu, rekao je Mali, a saopštilo Ministarstvo finansija, prenosi N1.

Dodao je da će prva isplata polovine minimalne zarade biti izvršena 8. aprila i da će se odnositi na mesec mart, a zatim slede uplate u maju i junu mesecu.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog , dodao je Mali.

Podsetio je i da Uredba o utvrđivanju Programa direktnih davanja predviđa zabranu otpuštanja više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i da oni koji uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi.

U saopštenju se navodi da je trećim paketom pomoći privredi i građanima predviđena isplata polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koja zajedno zapošljavaju oko 1,5 miliona ljudi i za ovu meru je izdvojeno 69,8 milijardi dinara iz republičkog budžeta.

Mali je najavio i da će biti proširena garantna šema dogovorena sa bankama za dodatnih 60 milijardi dinara, i da će ti krediti biti raspoloživi svim mikro, malim i srednjim preduzećima koja ispunjavaju uslove do 30. juna 2022. godine.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR