Glas Javnosti

MINISTARSTVO POTVRDILO: Srbija važan izvor retkih minerala u svetu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Rudarstvo je danas važan činilac privredne aktivnosti i rasta u Srbiji, a početkom ove godine ta grana industrije učestvovala je sa 2,6% u BDP-u u prvom kvartalu i 2,3% u drugom kvartalu, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prilikom obraćanja na konferenciji "Mineralni resursi Srbije, održivi rast kroz odgovorno rudarstvo", navodi se na sajtu Vlade.

Takođe, kako je dodala, rudarstvo beleži višu stopu rasta od industrijske proizvodnje, jer je industrijska proizvodnja od januara do jula ove godine u odnosu na isti period 2021. porasla za 2,7%, dok je rudarstvo raslo više od 30%, što je rezultat povećanih ulaganja, naročito u eksploataciju i preradu u rudniku bakra.
Prema njenim rečima, u rudarskom sektoru je 2021. godine bilo zaposleno 27.000 ljudi, od čega 8.500 u rudnicima metala, sa tendencijom povećanja tog broja, piše portal Ekapija.

Kako je navedeno, "trenutno se u Srbiji obavljaju geološka istraživanja na 178 istražnih polja, od čega su 120 polja metaličnih sirovina, između ostalog, bakra, zlata, olova, cinka, srebra, dva istražna polja energetskih sirovina, i 56 polja na kojima se istražuju nemetalične sirovine", precizirala je Đedović.
Srbija je bogata mineralnim sirovinama, pre svega bakrom, zlatom, srebrom, olovom, cinkom, boratima i litijumom, naglasila je ona i dodala da su mineralne sirovine u eri savremenih tehnologija "osnov razvoja savremenog društva" i "nužan preduslov postojanja savremene civilizacije".
Rudarska delatnost u kontekstu energetske nezavisnosti zemlje i daljeg privrednog rasta nije stvar izbora, nego je neminovnost. Zadatak države jeste da, zajedno sa rudarstvom, bogatstvo koje imamo koristi na racionalan, odgovoran i održiv način, uvažavajući prirodu i vodeći računa o zajednicama na koje ono ima uticaj, poručila je ministarka, navodi se na zvaničnoj stranici Vlade.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR