Glas Javnosti

MINISTARSTV SAOPŠTILO: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija.

U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da je nemačka kompanija, koja je kupila fabriku mesa Mitros i dobila subvenciju države, ispoštovala rok od pet godina koliko je dužna da posluje u Srbiji.


- Nemaju još odluku o kompletnom izlasku i zatvaranju. Ali svakako će ići na smanjenje proizvodnje. Nisu se snašli na adekvatan način, ne mogu da pariraju evropskim cenama, a oni su zapravo planirali verovatno da izbace sve prerađevine na nemačko tržište - kaže ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

- Videću šta i kako dalje, šta su njihovi predlozi, šta naši. Šta god bila njihova odluka, država je tu i za zaposlene, radnike, a naravno i da traži, pomogne, kako bi taj pogon, ta firma, našla nekog novog vlasnika, ukoliko do kraja dođe do njihovog izlaska sa srpskog tržišta - rekla je Tanasković.
Prema njenim rečima, vlasnici dolaze sledeće nedelje u Srbiju, pa će se sastati sa njima.


Država uložila 20 mil EUR
Iz Ministarstva privrede navode da je kompanija Mitros Fleischwaren sa njima zaključila ugovor još u prvom kvartalu 2015. godine.

-Ukupna investicija je 20 mil EUR sa obavezom zapošljavanja novih 300 radnika. Rok za realizaciju projekta po Ugovoru bio je 20. mart 2018. godine, a kompanija ga je realizovala 17. novembra 2017. godine. Projekat je uspešno realizovan, izvršeno je ulaganje više od 20 mil EUR u osnovna materijalna sredstva i zaposleno je 311 ljudi na neodređeno vreme - kažu iz Ministarstva.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR