Glas Javnosti

Ministarka tvrdi da je struja u Srbiji najjeftinija u regionu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarka je naglasila da, po preporuci vlade, EPS obračunava i popuste za racionalnu potrošnju svim domaćinstvima koja racionalno troše energiju

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je cena električne energije u Srbiji i dalje niža u odnosu na cene u okruženju, izuzev Budimpešte (Mađarska), koja jedina ima nižu cenu električne energije od Beograda (Srbije) za domaćinstva.

Đedović Handanović je u intervjuu za današnju Politiku istakla da je električna energija, prema podacima HEPI-ja (indeks cena energije u domaćinstvu) u Beogradu jeftinija nego, na primer, u Podgorici i Zagrebu.


Ukazala je da ostale države u Evropi imaju mnogo više cene električne energije od Srbije.

"Podsećamo da je Ministarstvo izmenilo Uredbu o energetski ugroženom kupcu (EUK), automatizovalo proces za sticanje statusa EUK za penzionere sa minimalnim penzijama i da je tokom grejne sezone broj domaćinstava sa olakšicama i popustima za plaćanje struje, grejanja ili gasa bio blizu 165.000, što je ujedno više nego nego duplo veći broj domaćinstava koja su do sada ostvarila pravo na popust otkad je EUK status uveden", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je naglasila da, po preporuci vlade, EPS obračunava i popuste za racionalnu potrošnju svim domaćinstvima koja racionalno troše energiju.

"Ukoliko građani uštede više od pet odsto električne energije u odnosu na prethodnu godinu ili godinu pre toga, mogu da ostvare popust i do 40 odsto na račun za struju", rekla je ona.

Navela je da je u decembru popust od 40 odsto ostvarilo čak 670.000 domaćinstava. Prema podacima HEPI-ja, cena kilovat-sata u Beogradu sa taksama i PDV-om iznosi 10,48 evra, u Budimpešti 9,68 evra, u Podgorici 10,90 evra, u Zagrebu 14,35 evra, dok je, na primer, u Londonu cena 40,73 evra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR