Glas Javnosti

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Nije doneta odluka o povećanju cene struje za privredu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da ne postoje nikakvi planovi restrikcija električne energije za domaćinstva niti da je Vlada donela odluku o povećanju cene struje za privredu.

Kod nas je trenutna cena za privredu, za komercijalno snabdevanje, 75 EUR po megavat-času, a u Evropi između 540 i 640 EUR, što znači da je oko osam puta jeftinije kod nas, što nije održivo, i razmatramo, zajedno sa EPS-om, da li će i u kom periodu doći do povećanja, ali odluka svakako još nije doneta - izjavila je ona.

Ona je tokom obilaska radova na izgradnji rezervoara za skladištenje nafte i naftnih derivata u Smederevu rekla da je juče uvezeno osam odsto ukupne potrošnje, a da će tokom zime će biti i više.

Mihajlovićeva je rekla da je nemoguće davati procene koliko će nam novca biti potrebno do kraja marta za nabavku struje, s obzirom na cene na tržištu koje se povećavaju gotovo svakodnevno.

- Sigurno je da će nam biti potrebno mnogo više od procenjenih 3,5 mlrd EUR. Nije pitanje hoće li biti struje, već po kojoj ceni, jer je danas cena struje 702 EUR za megavat-čas, cena gasa je 3.200 EUR. Razgovaramo i sa Mađarskom i sa Azerbejdžanom o nabavci struje po povoljnijim cenama do kraja marta - rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR