Glas Javnosti

MINISTAR MALI: Za pomoć od 5.000 dinara se do sada prijavilo 607.000 mladih

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar finansija Siniša Mali kazao je da se za za pomoć države od po 5.000 dinara do sada prijavilo 607.000 mladih i podsetio da isplate počinju 16. decembra.

„Prijava traje do 15. decembra, preko Uprave za trezor, a isplata će početi 16. decembra i verujem da ćemo isplatu završiti do 19. decembra“, rekao je Mali za televiziju Prva.

Ministar je ponovio da pravo na tu pomoć imaju mladi između 16 i 29 godina i da je neophodno da se prijave svi, bez obzira da li su već primali državnu pomoć.


Prema njegovim rečima, za tu novčanu pomoć iz budžeta je izdvojeno šest milijardi dinara.

„Ne odustajemo od osnovnih principa povećanja standarda građana“

Budžet za narednu godinu je uravnotežen i vodili smo računa da ne odustajemo od osnovnih principa koji se odnose na povećanje životnog standarda građana, izjavio je gostujući na televiziji Prva ministar finansija Siniša Mali, uoči rasprave o budžetu u Skupštini Srbije, koja je najavljena za ponedeljak.

Mali je rekao da u budžetu ima dovoljno novca za povećanja plata i penzija i istakao da ne odustajemo od svih investicija u koje smo krenuli, a naveo je da je za kapitalne investicije opredeljeno 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

„Od 1. januara idemo na povećanje minimalne cene rada za 14,3 odsto i ona će biti veća od 40.000 dinara, što će dodatno podići nivo prosečnih plata. Narednog decembra, prosečna zarada biće 820 evra, a do kraja mandata ove vlade dostići će hiljadu evra, a prosečna penzija biće između 420 i 430 evra“, kazao je Mali, dodavši da će u januaru plate u javnom sektoru biti uvećane za 12,5, a za vojsku 25 odsto.

Mali je naveo da je u budžetu za narednu godinu veoma važna stavka energetika i precizirao da je planiran deficit od 3,3 odsto, od čega se 1,4 procenta odnosi na energetiku.


„Trudimo se da obezbedimo dovoljno gasa i struje, a koliko ćemo u tome biti uspešni ne mogu da vam kažem, jer se stvari menjaju iz dana u dan, iz sata u sat“, rekao je Mali i naglasio da je izuzetno važno što danas imamo puno skladište gasa u Banatskom Dvoru, piše N1.

Mali je istakao da ćemo i ove godine ćemo imati rekordan iznos stranih direktnih investicija, koje će biti veće od četiri milijarde evra, a najavio je velika ulaganja u energetski sektor, sa željom da do 2050. budemo potpuno nezavisni od uglja.

Govoreći o rastu kamatnih stopa, Mali je kazao da je pitanje koliko država može tereta na sebe da preuzme i ukazao da do rasta kamata dolazi zbog sve čvršće monetarne politike koja se sprovodi u svim zemljama sveta.

„Mi kroz rast plata i penzija pokušavamo da učinimo životni standard građana takvim da mogu da se nekako izbore sa tim troškovima“, rekao je Mali.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR