Glas Javnosti

MINISTAR MALI PORUČIO: Sa rastom cena borićemo se i narednih meseci jer veliki deo inflacije uvozimo

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Procenat rasta penzija ove godine biće dvocifren, a tačan iznos će se znati do jeseni, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je za današnje izdanje Večernjih novosti rekao da će u septembru Srbija u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) "imati tačnu računicu, usklađenu sa švajcarskom formulom", koja će kao parametre nivoa rasta penzija uzeti rast plata i nivo inflacije.
Na pitanje da li se od marta očekuje usporavanje inflacije, kako je ranije najaviljivano, Mali je odgovorio da je inflacija "uvezena" i da su se "svetski ekonomski problemi prelili i na tržište Srbije koja je usko povezana sa ekonomijom Evropske unije koja je najveći spoljnotrgovinski partner, prenosi portal Ekapija.

- Optimista sam, ali se u procenama i planovima uvek vodim pesimističnim prognozama, kako bi se anulirali dodatni negativni efekti eventualnog pogoršanja parametara. Svi trpimo posledice, to je neizbežno - rekao je Mali i dodao da "Srbija uspeva da građanima umanji efekte inflacije povećanjima plata i penzija".
Povodom profesionalizacije javnih preduzeća, što je deo i agende sa MMF-om, Mali je rekao da je u pripremi zakon o upravljanju privrednim društvima, koji je u decembru prošao javnu raspravu i sada su u toku usaglašavanja.
- Očekujem da se predlog zakona nađe pred vladom u prvoj polovini ove godine, a po njegovom konačnom usvajanju ćemo konačno, nadam se, rešiti ovo važno pitanje - kazao je Mali.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR