Glas Javnosti

MINISTAR FINANSIJA ODLUČAN: Mali najavio nastavak borbe protiv sive ekonomije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas dalju, još jaču borbu protiv sive ekonomije, koju je označio kao jedan od stubova ekonomske politike i poručio da se rad van zakona nikome neće isplatiti.

- Borba protiv sive ekonomije nastaviće se još jače. Svaki dinar koji tu uštedimo i uvedemo ga u legalne tokove doprinosi rastu i razvoju srpske ekonomije i punijem budžetu, povećanju plata u javnom sektoru i penzija, kao i povećanju investicija - kazao je Mali na otvaranju Nacionalne konferencije Naleda "Bolji način" koja je održana pod sloganom Digitalizacija kao izlaz iz sive ekonomije.
Naglasio je da je u daljoj borbi protiv sive ekonomije važan nastavak reforme Uprave carina, te povezivanje Poreske uprave sa Carinom, kao i uvođenje eAkciza i eOtpremnica, prenosi portal Ekapija.

- Da se sistem što više digitalizuje i omogući transparentan protok dokumenata. To će smanjiti mogućnost pojave fantomskih firmi ili pojavu bilo kakvih aktivnosti vezanih za sivu zonu i tako dodatno uticati na njeno smanjenje - kazao je on.
Ministar očekuje i da će sistemi eFiskalizacije i eFakture, kada budu pokazali pune efekte, dodatno uticati na smanjenje sive ekonomije.
Podsetio je da je u novousvojenom programu borbe protiv sive ekonomije do 2025. godine najavljeno nastavljanje ulaganja u tržišnu inspekciju, kao i dalje rasterećenje zarada.
Podržao je i dalje podsticanje uvođenja bezgotovinskog plaćanja kroz POS program namenjen trgovcima i drugim malim biznisima, kao i institucijama, koji žele da uvedu mogućnost bezgotovinskog plaćanja za svoje proizvode i usluge.
Učešćem u programu dobiće besplatnu instalaciju POS terminala ili softverskog rešenja za onlajn prodaju, uz sniženu trgovačku naknadu.
Mali je, govoreći o dosadašnjoj borbi protiv sive ekonomije, podsetio da je prvi program za suzbijanje sive ekonomije donet 2015. i naveo da je više od 70% definisanih akcija, planova i aktivnosti ispunjeno.

- U periodu od 2017. do 2021. godine, po istraživanju NALED-a, smanjenjeno je učešće sive ekonomije za tri procentna poena sa 14,9 na 11,7% - rekao je Mali.
Na skupu je precizirano da novi Program za suzbijanje sive ekonomije do 2025. predviđa i smanjenje broja radnika na crno za 20% i povećanje broja novoosnovanih preduzetničkih radnji i firmi na više od 50.000 godišnje.
Program obuhvata 23 mere i gotovo 120 aktivnosti, podeljene u tri oblasti – jačanje kapaciteta inspekcijskih organa i prekršajnih sudova, dalje unapređenje efikasnosti Poreske uprave, kao i podsticaje za odgovornu privredu.
Nacionalna inicijativa za bezgotovinska plaćanja lansirala POS program
Kada je reč o stvaranju podsticajnih uslova za poslovanje, u planu je dalje smanjenje poreskog opterećenja plata i rešavanje problema parafiskale, a među ključnim merama je i stimulisanje bezgotovinskih plaćanja čiji bi porast na nivo zemalja centralne i istočne Evrope mogao doneti dodatnih 700 mil EUR u budžet godišnje.

U tom cilju Nacionalna inicijativa za bezgotovinska plaćanja danas je lansirala POS program.
Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća i javne institucije koji žele da omoguće plaćanja putem platnih kartica, mobilnih novčanika ili instant plaćanja mogu da se prijave i besplatno dobiju instalaciju i korišćenje uređaja za svoje radnje ili onlajn prodaju, uz trgovačku naknadu do najviše 0,99%, u trajanju do godinu dana, rečeno je na konferenciji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR