Glas Javnosti

Mihajlović: NALAZIMO SE U ENERGETSKOM SVETSKOM RATU! Da li će grejanje poskupeti?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je ceo svet u energetskom svetskom ratu i da država uprkos krizi čini sve da obezbedi dovoljne količine energenata za privredu i domaćinstva.

– Još uvek nismo u svetskom ratu onako kako zamišljamo rat, nema nuklearnog oružja, ali ovo je energetski svetski rat. Ovo što se dešava u vezi sa naftovodom Družba, koji je inače najduži naftovod na svetu, dug oko 4.000 kilometara i kroz koji prolazi samo ruska nafta, deluje kao produžetak onoga što se desilo na gasovodu Severni tok. Jer se prvo mislilo da je u pitanju održavanje, pa je bilo reči da je došlo do kvara, pa se ispostavilo da nije bilo tako, nego je bila sabotaža.
To je energetski svetski rat, jer je u pitanju kritična infrastruktura, ako nemate saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, nema privrede, ekonomije i uvek je sledeći korak svetski rat – rekla je Mihajlović na TV Prva, navodi u saopštenju Ministarstvo rudarstva i energetike.

Sve to će uticati na energetsku bezbednost u Evropi, na rast cena, jer ne idemo ka poboljšanju, već u goru situaciju, dodala je ona, ponovivši da ne postoji opasnost od nestašica naftnih derivata na srpskom tržištu i da novi paket sankcija EU kojim se zabranjuje uvoz ruske sirove nafte neće uticati na stabilnost snabdevanja.

– Sa stanovišta snabdevanja naftom našeg tržišta neće biti problema, jer smo i do sada uvozili sirovu naftu iz drugih zemalja preko Jadranskog naftovoda, ne samo rusku. To nije ništa novo za nas i mi smo znali za ovakav scenario od maja. Rezultat zabrane uvoza ruske nafte posle 5. decembra će biti manji profit NIS-a, a ne povećane cene na pumpama - objasnila je.

Upitana o ceni grejanja tokom predstojeće zimske sezone, Mihajlovićeva je odgovorila da odluku o tome donose lokalne samouprave, ali da je preporuka Ministarstva da ne povećavaju cene grejanja. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR