Glas Javnosti

MEKSIKO SRUŠIO DOGOVOR O SMANJENJU PROIZVODNJE NAFTE

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vodeće zemlje izvoznici nafte zbog odbijanja Meksika nisu uspele ogovoriti smanjenje proizvodnje nafte iako je i predsednik SAD-a Donald Tramp ponudom meksičkom predsedniku pokušao pomoći u postizanju sporazuma.

 Glavne zemlje proizvođači nafte pokušali su se u četvrtak i petak dogovoriti o smanjenju proizvodnje za više od petinu kako bi podigli cene koje su drastično pale zbog pandemije korona virusa, prenosi novac.hr.

Saudijska Arabija, Rusija i njihovi saveznici, koji čine neformalnu OPEK+ grupu  zemalja izvoznica nafte dogovorile su se na maratonskim razgovorima u četvrtak da će za 10 odsto, odnosno za 10 miliona barela dnevno, smanjiti globalnu proizvodnju sirove nafte i poručile da žele da i drugi proizvođači, uključujući SAD i Kanadu, smanje svoju proizvodnju za pet posto.

Medjutim, nastojanja da se postigne dogovor blokirao je Meksiko koji je bio spreman da svoju proizvodnju smanji samo za četvrtinu od onoga što je tražio OPEK+, iako je meksički predsednik rekao da je Bela kuća ponudila da napravi dodatne rezove sa svoje strane.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR