Glas Javnosti

ILI MANJE PLATE, ILI VEĆE CENE? Srbija očekuje najveći bužetski deficit u zadnjih 20 godina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srbija bi mogla ove godine da zbeleži najveći budžetski deficit u zadnjih 20 godina, što konkretno znači da možemo da očekujemo više cene ili niže plate, a stručnjaci predviđaju da bi država morala i da se zaduži kako bi finansirala antikrizne mere za pomoć privredi i građanima.

U prvoj polovini ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 304,8 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Podsećamo da je i inicijalni budžetski deficit planiran za 2020. godinu iznosio tek 20 milijardi dinara (171 milion €), što je, uzimajuću u obzira tada planirani rast od 4,2 procenta, iznosilo oko 0,3 procenta BDP-a opšte države.
Prihodi su ostvareni u iznosu od 579,1 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 883,9 milijardi dinara.

Samo u junu deficit je iznosio 68,3 milijardi dinara, navode u resornom ministarstvu.

U junu su naplaćeni prihodi u iznosu od 123,3 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 103,9 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 44,8 milijardi dinara i akciza u iznosu od 31,8 milijardi dinara, navodi resorno ministarstvo.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 18,3 milijardi dinara, a priliv donacija u junu iznosio je jednu milijardu dinara.
Kada je reč o rashodima, oni su izvršeni u iznosu od 191,6 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene, u junu, su iznosili 25,7 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 33,5 milijardi dinara.

Subvencije su iznosile 44,3 milijarde dinara, a ostali tekući rashodi 32,9 milijarde dinara, s obzirom da je sa ovih rashodnih kategorija isplaćivana pomoć privrednicima i građanima u sklopu seta mera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa, kažu nadležni.

Preliminarno, na nivou opšte države u periodu januar - jun ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 311,5 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 248,3 milijardi dinara.

Javni dug Srbije iznosio je na kraju juna 2020. godine 26,827 milijardi evra, što čini 57,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Prema podacima iz Makroekonomskog izveštaja Ministarstva, udeo javnog duga u BDP-u je na kraju juna bio veći za 0,1 procentni poen u odnosu na kraj maja, kada je iznosio 57,2 procenta. U nominalnom iznosu, javni dug je u junu porastao za 37 miliona evra sa majskog nivoa od 26,790 milijardi evra.

Na kraju januara 2020, javni dug je iznosio 24,20 milijardi evra, a na kraju decembra prošle 23,94 milijarde evra, što je činilo 52 odsto BDP-a.

Početkom aprila Fiskalni savet je ocenio daržava za finansiranje svih budžetskih obaveza u 2020. godini, uključujući i planirane antikrizne mere, mora kod kreditora da obezbedi oko 6,5 milijardi evra.

Ekonomisti ove institucije su naveli da je najvažnije ekonomsko pitanje u ovom trenutku od koga i pod kojim uslovima će se država zadužiti tokom 2020. za finansiranje svih svojih obaveza.

Fisklani savet je naveo da će država morati da se zaduži da bi finansirala antikrizni paket mera za pomoć privredi i građanima od 3,1 mlrd evra. Uz sve to, država mora tokom 2020. da obezbedi i dodatnih tri milijarde evra za otplatu ranije uzetih kredita, tj. dela javnog duga koji tokom 2020. dospeva na naplatu.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR