Glas Javnosti

MANJAK ĐUBRIVA ODLAŽE SETVU? Poljoprivrednici u panici

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

„Višak“ u ceni veštačkog đubriva i manjak kiše može da neke poljoprivrednike navede da nakratko i odlože setvu

Pripreme za prolećnu setvu se privode kraju i  deo poljoprivrednika u Vojvodini već je počeo da svoju zemlju obogaćuje usevima, ali kako je za Tanjug rekao ratar Miroslav Matković, otežana nabavka veštačkog đubriva zbog poskupljenja i manjak kiše neke poljoprivrednike dovodi u situaciju da setvu na kratko i odlože.

– Priprema za setvu je gotova, poljoprivrednici koji su bili u mogućnosti su prošle nedelje bacili veštačko đubrivo i zatvorili tu poslednju brazdu, time i pripremu. Deo poljoprivrednika neće biti u mogućnosti da baci veštak, zato što je pred samu setvu, prošle nedelje poskupelo – rekao je Matković, koji je predsednik skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

Što se same setve tiče, dodaje, noćas je u okolini Subotice padala kiša i oni su danas uglavnom započeli setvu svojih kultura.

– Pretpostavljam da će uskoro početi i ostali u okruženju, dosta poljoprivrednika čeka da bude kiša, optimalna bi bila od 10 do 20 litara. Što se tiče kultura, kod nas je zasejan kukuruz, soja i pšenica, kao i suncokret, od kog sam ja lično odustao. U tome ne vidim nikakav profit, jer su uljare izašle sa niskom otkupnom cenom od nekih 40 dinara – ističe Matković.


Uljare "bojkotuju" paore

Činjenice je, dodaje, da uljare nisu ni zainteresovane da podstaknu poljoprivrednike da seju suncokret, s obzirom da stalno govore da imaju viška ulja i suncokreta.

– Apelujem na uljare da nešto preduzmu. Meni je čudno što nisu stimulisali setvu sa semenom suncokreta ili stimulisali veštačko đubrivo. Prihod zavisi od veštaka – ukazao je Matković.

Na pitanje da li se nešto promenilo u primeni dozvoljenih hemijskih sredstava za tretiranje useva u zaštiti od štetočina, Matković kaže da je činjenica da su se mnoga sredstva povukla iz prodaje.

Predsednik skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice ističe izuzetnu saradnju sa pčelarima kada je u pitanju bezbednost pčela.

– Koristimo samo dozvoljena sredstva, svakako bez obzira na „zelenu agendu“ oduvek se trudimo da hrana bude zdrava, a isto tako i okolina. Intenzivno sarađujemo sa udruženjima pčelara u okolini i to je samo jedan od primera – rekao je Matković.


Perspektivna kultura ne može da se izdvoji, rekao je Matković odgovarajući na pitanje kakva ratarska proizvodnja ima budućnost, ali ističe da bi mogli da sledimo primer Nemačke - u gajenju konoplje.

– Kada bi se ugledali na Nemačku, kada je u pitanju gajenje konoplje. Jer, sve je preplavljeno robom, tržište je zasićeno, ima puno viškova. Mi imamo viškove, a i dalje tvrdimo da je nadležno ministarstvo odgovorno za te viškove koji su se stvorili pre dve godine – ocenio je Matković.Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR