Glas Javnosti

MALINARI U PROBLEMIMA: Zbog nižih temperatura kasni vegetacija, manji rod malina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednik Asocijacije proizvođača malina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je juče da će rod tog voća ove godine biti manji oko 30 odsto jer vegetacija kasni. On je za Betu rekao da se, zbog niskih temperatura u aprilu i maju, stablo maline nije dovoljno razvilo, pa su grane porasle oko dvadesetak centimetra, a u ovo vreme trebalo je da budu oko 40 centimetara.

U brdskim krajevima je, kako je rekao, još gore, mladi lastari koji treba da donesu rod su porasli desetak centimetara.

- Osim što su niske temperature i česte kiše onemogućavaju da se uđe u malinjak i primene agrotehničke mere, pa su stabla upola manja i zbog toga će i rod biti slabiji, sigurno za oko 30% - rekao je Radović.


Naveo je da je velika nepoznanica i kakvi će meteorološki uslovi biti do berbe malina u julu.

Radović je rekao da bi ove godine akontna, otkupna cena maline, mogla biti od 300 do 450 dinara po kilogramu, sa tendencijom rasta.

On je rekao da su vlasnici malih hladnjača, koji su čekali da poraste cena maline i nisu je prodali u vreme kada je bila najviša, u problemu jer nisu platitili oko desetak odsto otkupljenog roda, pošto je u međuvremenu uvezena malina iz Poljske i cena pala u odnosu na onu koju su platili prilikom otkupa.


Njima je država omogućila da podignu kredite pod povoljnim uslovima da bi isplatili otkupljeni rod i oni bi danas trebalo da imaju sastanak u Vladi Srbije jer nisu rešili problem.

Radović je rekao da je prošle godine rod maline u Srbiji bio maksimalno oko 60.000 tona, a da je statistika registrovala da je izvezeno više od 100.000 tona.

To, prema njegovim rečima, znači da se uvozna malina mešala sa kvalitetnom, domaćom i izvozila, prenosi B04S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR