Glas Javnosti

Mali o POVIŠICAMA za najstarije: Za četiri meseca novo povećanje penzija, primanja idu na 45.700 dinara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da Srbija stoji bolje nego neke veće i razvijenije zemlje sveta.

"Trenutno je ceo svet u ekonomskoj krizi - rat, korona, ali ja sam ponosan na ono što je Srbija uradila. Srbija stoji bolje nego veće i razvijenije zemlje sveta. Mi svoja obećanja ispunjavamo", rekao je.

Dotakao se današnjeg otvaranja obilaznice oko Beograda. Danas imamo devet autoputeva i brzih saobraćajnica koje se prave.

"Uprkos krizi, nijednu investiciju nismo zaustavili", naglasio je Mali.

"Pored autoputva, radi se brza pruga do Mađarske, grade se sistemi za kanalizaciju, fabrike za prerađivanje vode", kazao je on i podsetio da je juče otvorena fabrika Hansgrove u Valjevu.

Istakao je da svake godine dolaze milijarde evra stranih direktinih investicija.

"Srbija se razvija uprkos svemu kao i životni standrad građana Srbije. Građani moraju da osete u svojim džepovima da bolje žive", rekao je dodavši da će se uskoro ostvariti novo povećanje plata i penzija.

"Imali smo preko milijradu i devetstotina evra direktnih investicija u Srbiji. To su nova radna mesta, fabrike, postrojenja, tehnologije, to je način na koju gradite ekonomiju, zato imamo stopu rasta. Srbija se razvija, uprkos svemu. Do 2025. Godine će prosečna plata biti 1.000 evra, a prosečna penzija 450-500 evra. Prosvetari će imati veću platu od 5,5 odsto. Od 1. Januara 12,5 odsto povećali smo platu za zaposlene u javnoj upravi", dodao je on.

Takođe se dotakao i povećanja penzija.


"Od 1. oktobra, svim penzionerima ide 5,5 odsto povećanja, od sledeće godine 14,5 odsto", istakao je Mali.

“Za šest meseci imaćemo 390 evra prosečnu penziju, 2012. bila je 204 evra, Duplo smo je povećali uprkos svim nedaćama I to sve radimo. Imamo preko 500 milijradi evra, potpuno smo likvidni, sve naše obaveze ispunjavamo na vreme”, objasnio je ministar.

Takođe je naveo da se očekuje da će biti i 10.000 dinara isplate za svako dete ispod 16 godine, najmanje 1.100.000 dece će to dobiti.


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR