Glas Javnosti

Mali najavio velike ekonomske mere: Cilj su nova radna mesta; U ponoć ističe rok za prijavljivanje za 100 evra

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Ministar finansija: Razmatra se paket od 20 podsticaja privredi za angažovanje novih radnika

PRIJAVLjIVANjE za jednokratnu pomoć države od 100 evra se danas završava, a poslednje isplate biće u ponedeljak. Osim da je ova pomoć stigla do 6,2 miliona ljudi, ministar finansija Siniša Mali juče je podsetio i da je puštena uplata druge, od obećane tri, minimalne zarade, u ukupnom iznosu od 31 milijarde dinara. Novac je juče legao na račune 235.000 preduzeća, koja zapošljavaju 1.050.000 radnika. Ministar Mali je najavio da se mere pomoći radnicima time ne završavaju, jer je u pripremi novi paket od 20 mera za povećanje zaposlenosti.

 
Mali je posebno istakao da je prioritet ekonomskih mera bilo očuvanje radnih mesta i naglasio da će u narednih nekoliko dana biti obelodanjene nove mere usmerene ka dodatnom zapošljavanju.

- U narednih nekoliko dana očekujte lep, dobar, sveobuhvatan podsticajan program za novo zapošljavanje - rekao je Mali. - Razmatra se oko 20 različitih mera, među kojima su umanjenje poreza i doprinosa na zarade za nove zaposlene, stimulacije u novcu za podstrek preduzećima da zaposle nove radnike... Cilj nam je, pošto smo sačuvali radna mesta, još agresivnije krenemo u novo zapošljavanje, kako bismo i životni standard građana podigli još više.

Kako ministar Mali kaže, sa odlaganjem plaćanja poreza i doprinosa na zarade, sa isplatom minimalne zarade, radnici nisu ostali bez posla, a sada su krenuli da rade i da proizvode. Tako je, po njegovim rečima, broj zaposlenih u Srbiji u odnosu na februar veći za gotovo 7.000.

DUPLO VEĆI MINIMALAC

MINIMALNA zarada gotovo je dvostruko uvećana u odnosu na 2011. i 2012. godinu - kaže Siniša Mali. - Tada je minimalna zarada bila oko 16.000, a sada je viša od 30.000 dinara. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 15. maja ukupan broj zaposlenih je 2.196.372, što je u odnosu na 27. februar ove godine, za 6.988 ljudi više. To je moguće, jer smo dobro osmislili mere i uspeli da sačuvamo radna mesta.

izvor: Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR