Glas Javnosti

Mali: EIB Global ulaže 76 miliona evra u unapređenje obrazovanja i vodnog transporta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Odobrenim sredstvima povećaće se konkurentnost, povezanost i produktivnost srpske privrede, uz stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje.

EIB Global odobrila je 45 miliona evra za dva obrazovna projekta i 31 milion za vodni transport, a ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se tranša od ukupno 76 miliona evra iskoristiti za ulaganja u modernizaciju obrazovnih ustanova, ali i dalju obnovu i razvoj infrastrukture.

U saopštenju EU infro Mreže navodi se da je Mali podsetio da je EIB dugogodišnji pouzdani partner Srbije, kao i da je jedan od prioriteta Vlade da se dalje podiže produktivnost zemlje.


– Prioritet nam je da i u krizi nastavimo razvoj, reforme, započeti veliki investicioni ciklus koji nam je dao rezultate, a koje naši partneri kao što je EIB uvek prepoznaju i podržavaju. Nastavićemo dalje sa ovakvim projektima, a zahvalni smo EIB-u što nas podržava u tom poslu – naveo je Mali.

Odobrenim sredstvima povećaće se konkurentnost, povezanost i produktivnost srpske privrede, uz stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje.
Kako je navedeno u saopštenju, EIB Global je od 2005. godine obezbedio 375 miliona evra za projekte u oblasti obrazovanja, istraživanja i razvoja na Zapadnom Balkanu, a za sektor transporta u istom periodu 4,5 milijardi evra.
Odobravanjem 76 miliona evra, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti izvan Evropske unije – EIB Global nastavlja da podržava modernizaciju obrazovanja i održivu transportnu infrastrukturu u Srbiji.

Banka je potpisala ugovor u vrednosti od 40 miliona evra za izgradnju, obnovu i opremanje obrazovnih objekata širom zemlje, a ta sredstva će u najvećoj meri biti uložena u regionalne centre za obuku koji pružaju stručno srednjoškolsko obrazovanje.
Nova i unapređena infrastruktura ubrzaće modernizaciju obrazovnih ustanova, poboljšati kvalitet obrazovanja, doprinoseći poboljšanju produktivnosti i mogućnostima za zapošljavanje ljudi u Srbiji.

Za taj sektor banka je ugovorila i dodatni kredit od pet miliona evra za projekat „Povezane škole“ za koji je 2020. godine potpisala 65 miliona evra, sa ciljem uvođenja digitalnih veština i opreme u više od 1500 škola.
EIB Global je odobrila i dodatnih 31 milion evra za projekat poboljšanja rečne transportne infrastrukture duž Save i Dunava, za koji je 2018. godine potpisala zajam u vrednosti od 100 miliona evra.

Potpredsednica Liljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji, rekla je da će nove investicije u okviru Tima Evrope pomoći Srbiji da unapredi standarde obrazovanja i rečnog transporta, što je preduslov za održivi privredni rast, bolju povezanost i razvoj ljudskog kapitala.

Dodatna sredstva namenjena za transportnu infrastrukturu omogući će povećanje plovidbenosti, efikasnosti i bezbednosti rečnog transporta duž koridora Rajna – Dunav, centralne regionalne i evropske plovne rute.

Izvor:bizportal.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR