Glas Javnosti

LOŠE VREME DIGLO CENU MALINA: Svi traže srpsko crveno zlato ali je ponuda slaba

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Snažno nevreme zahvatilo je za vikend područja opština Gornji Milanovac, Čačak, Požega, Arilje, Ivanjica. Padavine i bujične vode oštetile su makadamske puteve u ivanjičkoj opštini, bilo je i grada, a ima štete i u malinjacima.

U selu Prilike je berba maline je već krenula. U narednom periodu će malina da zri, tako da će moći da se bere, a proizvođačima maline predstavlja problem što je palo mnogo kiše, te je zemlja natopljena, a onda sledi toplotni udar na ovu voćku, što kažu da nije dobro.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović kaže da je prošle godine bilo 98 veoma toplih dana, kada je temperatura bila preko 35 stepeni.

"To se vidi. Ja od februara pričam da je maline 30 odsto manje nego lane. Potražnja velika je krenula, a mala ponuda", kaže on.

Opisuje da su se stvorili kanali, kao i da su potoci išli niz malinjak.

"Otkriven je korenov sistem, to ugrožava rast same biljke", kaže.

Rekao je da cene idu od 450 do 600 dinara, u zavisnosti od dela zemlje, ali da cene treba da idu gore.

"Možemo se boriti, ono što mi treba da uradimo, ali protiv vremenskih nepogoda, teško je. Ovde je grada malo, ali protivgradna mreža štiti od leda, ne možete zaštititi ništa od padavina. Ogromna količina vode je nosila, vidite kakvi su putevi, odnelo je, kao da je smak sveta bio", kaže Radović, dodajući da će nažalost, mnogo manje maline biti.

Prema njegovim rečima, imaju "nova tržišta".

"Naša tržišta su Evropa, Nemačka, skandinavske zemlje, arapske zemlje, Japan... Pojedinci ne treba da se mešaju u ono što mi znamo, ja ih pozivam na teren, da vide kakvo je stanje", rekao je Radović, prenosi Nova S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR