Glas Javnosti

LJUDI IH JOŠ ČUVAJU U SLAMARICI: Još 12,3 milijarde nemačkih maraka nisu zamenjene za evro

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U godišnjem izveštaju Nemačke centralne banke je sad već bizarna informacija, još uvek ima 12,3 milijarde nemačkih maraka koje ni nakon više od dve decenije nisu zamenjene za evre.

Isto tako, još stižu bizarne vesti o pronalaženju ušteđevine, često preminule rodbine: tako je jedan čovek raščišćavao kuću pokojnog oca i otkrio da je ovaj baštenske patuljke koristio kao kasice-prasice. Doduše, tu je bilo kovanica marke za svega 26 evra.

Pre dve godine je srećne ruke bio nećak koji se spremao da proda kuću preminulog ujaka na jugu Nemačke, jer se našao u finansijskom škripcu. U kući ujaka je našao kese i kutije od cigareta pune para - ukupno oko 3,5 miliona maraka, piše portal Ekapija.


I jedna komoda koja je dospela humanitarnoj organizaciji u Lajpcigu pokazala se kao magična - u njoj je bilo skriveno 27.000 maraka.

Biće sve manje

Nemačke marke i dalje "kaplju" u filijale banaka gde se bez ikakvog roka trajanja mogu menjati po kursu koji je važio pri uvođenju evra 2001. godine – jedan evro za 1,95583 marke.

Johanes Berman iz uprave Savezne banke kaže da je, nakon dve sušne godine koje objašnjava pandemijom, u ovoj godini u banke doneto nešto više od 49 miliona maraka.

- Ne verujem da će taj iznos dalje rasti. Ubuduće će biti sve manji i manji.

I tih 49 miliona su kap u moru prema preostalih 12,3 milijarde maraka koje nikad nisu zamenjene. Najverovatnije je nešto od toga nepovratno uništeno, ili je nepažnjom i neznanjem završilo na deponiji ili spalionici, otišlo na dno mora ili nestalo u nekoj nesreći.

U Saveznoj banci pretpostavljaju da su određenu količinu maraka zadržali građani "za uspomenu", a i da će se zanimljiv iznos naći i u kolekcijama numizmatičara širom sveta.


To je verovatno za manje apoene - recimo novčanice od pet maraka su bile retkost čak i dok je marka bila važeća, ali teško da će se u mnogim zbirkama naći novčanice od hiljadu maraka.

A upravo takvih nedostaje još oko 1,1 milion komada, dakle ukupno 1,1 milijarda maraka u krupnim banknotama.

Logično je pretpostaviti da su to u slamaricu stavili neki koji su ionako imali dovoljno. A to onda znači ne samo u Nemačkoj, jer je marka bila rado viđen gost i na Bliskom i Dalekom istoku, nešto ređe u Africi ili Americi.

Ali tu su i zaključani bankovni pretinci Švajcarske ili Lihtenštajna i proći će još decenije dok banke ne steknu pravu da otvore sefove koje niko godinama nije koristio.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR