Glas Javnosti

LAKŠE PROCEDURE ZA UGRADNJU SOLARNIH PANELA: Nema više kontakata sa državnom administracijom i probnog rada!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača obnovljivih izvora energije.

Naime, ova Uredba propisuje način na koji građani mogu da prodaju električnu energiju koju će da proizvode ugrađenim solarnim panelima, i znatno je pojednostavljena procedura po kojoj oni mogu da budu kupci-proizvođači

Ranije je bilo potrebno duže od šest meseci zbog administrativnih procedura da se dođe do nabavke solarnih panela, iz Ministarstva rudarstva i energetike saopštili su da je ovom Uredbom sada sve jednostavnije.

Novom uredbom, koja je doneta u četvrtak, omogućeno je da nema kontakta sa državnom administracijom i da nisu potrebni lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji i probni rad.

Shodno novoj Uredbi građani nakon ugradnje panela građani treba da se obrate snabdevaču, nakon čega se priključuju na distributivnu mrežu.

Šta sadrži nova uredba?
U uredbi piše da je krajnji kupac pravno ili fizičko lice ili preduzetnik koji kupuje električnu energiju za svoje potrebe, odnosno za potrebe domaćinstva. Proizvedena električna energija koristi se za snabdevanje sopstvene potrošnje a višak se isporučuje.

Uredbom je uređeno da su krajnji (mali) kupci oni koji imaju manje od 50 zaposlenih, ukupan godišnji prihod u iznosu do deset miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, čiji su svi objekti priključeni na distributivni sistem električne energije napona nižeg od 1 kV i čija je potrošnja električne energije u prethodnoj kalendarskoj godini do 30.000 kWh u skladu sa zakonom kojim se uređuje energetika i koji u zavisnosti od instalisane snage proizvodnog objekta ima prava i obaveze u skladu sa ovom uredbom.

Način obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača zavisi od kategorije krajnjeg kupca koji je postao kupac-proizvođač, regulisano je Uredbom

„Ako je kupac-proizvođač domaćinstvo ili stambena zajednica, odnosno jedan ili više članova skupštine stambene zajednice, snabdevač je dužan da obračuna potraživanje putem neto merenja i da obaveze sa kupcem-proizvođačem uredi putem ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem. Ako kupac-proizvođač nije domaćinstvo ili stambena zajednica, snabdevač sa kupcem-proizvođačem putem neto obračuna slobodno ugovara uslove obračuna uzajamnih potraživanja i obaveza“.

U Uredbi se navodi da je krajnji kupac dužan da snabdevaču podnese zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem odnosno neto obračunom.

„Krajnji kupac je dužan da pre podnošenja zahteva za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem odnosno neto obračunom, u skladu sa propisima i standardima izgradi proizvodni objekat i prilagodi merno mesto za sticanje statusa kupca-proizvođača“.

Krajnji kupac koji nije domaćinstvo ili stambena zajednica, a koji namerava da na svoju unutrašnju instalaciju priključi proizvodni objekat na distributivni odnosno zatvoreni distributivni sistem električne energije, stiče status kupca-proizvođača i upisuje se u Registar kupca-proizvođača.

„Krajnji kupac koji nije domaćinstvo ili stambena zajednica i namerava da priključi proizvodni objekat čija je odobrena snaga 10,8 kW ili manja na distributivni, odnosno zatvoreni distributivni sistem električne energije stiče status kupca-proizvođača shodno odredbama čl. 3 – 10. ove uredbe“.

 

Uredbom su regulisano svi poslovno-pravni odnosi između kupca i snabdevača, a nakon izrade tehničke dokumentacije i pribavljanja akta kojim se odobrava građenje proizvodnog objekta iz člana 16. stav 1. ove uredbe, krajnji kupac podnosi zahtev operatoru sistema za izdavanje rešenja o odobrenju za priključenje proizvodnog objekta na distributivni odnosno zatvoreni distributivni sistem

„Operator sistema je dužan da obrazac zahteva iz stava 1. ovog člana učini dostupnim na svojoj internet stranici i omogući njegovo dostavljanje elektronskim ili pisanim putem. Uz zahtev se prilaže akt kojim se odobrava građenje proizvodnog objekta i tehničke karakteristike opreme od značaja za međusobni uticaj objekta i sistema, koja je tehničkom dokumentacijom predviđena za ugradnju u proizvodni objekat“.

Troškovi pristupa sistemu se obračunavaju kupcu-proizvođaču na osnovu metodologije za određivanje cene pristupa sistemu, navodi se u Uredbi

(Glas javnosti/Biznis.rs) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR