Glas Javnosti

Kupovina preko granice cveta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U BiH zabeleženo 50.000 više zahteva za povraćaj PDV-a. – Najviše kupaca iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore

Odlazak preko granice po jeftinije namirnice, odeću i obuću i dalje praktikuje veliki broj kupaca iz Srbije koristeći pogodnost povraćaja PDV-a.

Nedavno je objavljeno da su strani državljani, za deset meseci ove godine, podneli 191.930 zahteva za povrat poreza u BiH, što je za gotovo 50.000 više u odnosu na isti period prošle godine.–U istom periodu prošle godine imali smo 143.679– prenele su „Nezavisne novine” ističući da su u Bosni i Hercegovini najviše kupovali upravo građani susednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore i to najviše hranu, odeću, obući...

Analitičari vide najmanje tri razlog za porast broja zahteva. Padom intenziteta pandemije povećan je broj turista kojih je upravo najviše iz susednih zemalja. Tu je i enormna inflacija, a zbog zbog rasta cena i iznos PDV-a je sada veći čak i na istu količinu robe.


Strani državljani koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a su fizička lica koja nemaju prebivalište u toj zemlji. Oni na ovu pogodnost imaju pravo za gotovo sve proizvode kupljene u tamošnjim radnjama, osim na petrolej, dizel gorivo, ulje za loženje, motorni benzin bezolovni, motorni benzin, alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duvana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR