Glas Javnosti

Kukuruz i soja poskupeli: Evo kako je prošla ovonedeljna Produktna berza

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U nedelji za nama zaključen je prvi berzanski ugovor za novi rod sojinog zrna. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda su tokom sedmice zabeležile rast, a najtrgovanija roba, kao i prethodne nedelje, bio je kukuruz.

Na tržištu kukuruza je tokom ove nedelje na Produktnoj berzi bila uočena najveća aktivnost učesnika. Ponuda je tokom čitave sedmice bila slaba, da bi tek krajem nedelje došlo do povećanja ponude robe usled rasta cene kukuruza. Interesovanje kupaca je tokom svih pet dana bilo veliko, te su tako kukuruz potraživali izvoznici, ali i trgovci i mešaone.
Cene kukuruza

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,80 do 19,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena kukuruza iznosila je 18,39 din/kg bez PDV-a (20,23 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na sedam dana ranije primetan rast cene od čak 6,22%. Kukuruzom se trgovalo i na paritetu CPT luka i to na jedinstvenom cenovnom nivou od 18,80 din/kg bez PDV-a. I ove nedelje kukuruz je bio dominantna kultura u trgovanju čineći 58% nedeljnog prometa.

Cene pšenice

Prošlonedeljna slaba ponuda na tržištu pšenice nastavila se i početkom ove nedelje, da bi ponuda bila nešto veća u drugoj polovini sedmice. Kupci su mahom bili mlinari, dok je aktivnost izvoznika ove sedmice bila slabija, pri čemu su oni potraživali pšenicu na nižem cenovnom nivou. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,50 do 21,30 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta.


Ponder 
cena pšenice iznosila je 20,31 din/kg bez PDV-a (22,34 din/kg sa PDV-om), te je primetan rast cene od 3,96%. Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT kupac po ceni od 21,00 do 21,20 din/kg bez PDV-a. U ukupnom obimu prometa pšenica je ove nedelje učestvovala sa 34%.

Cena soje

Na tržištu soje u toku nedelje zaključen je prvi berzanski ugovor za sojino zrno rod 2024. godine po ceni od 52,72 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta (450 €/t bez PDV-a), ali su već naredne tražnje bile na nižem cenovnom nivou. Kada je u pitanju rod 2023. godine tokom nedelje nije bilo veće aktivnosti na tržištu, a zaključen je jedan berzanski ugovor po ceni od 55,50 din/kg bez PDV-a (61,05 din/kg sa PDV-om) uz obračun kvaliteta, te je to ujedno bila i ponder cena. U odnosu na prošlonedeljnu cenu, primetan je rast od 1,61%.
Kada su u pitanju sačme, prometovana je suncokretova sačma sa 33% proteina po ceni od 27,50 do 27,70 din/kg bez PDV-a, ali i sojina sačma sa 44% proteina po ceni od 60,70 do 61,00 din/kg bez PDV-a.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR