Glas Javnosti

KUĆNI RAD BI MOGAO BITI PLAĆEN ŽENAMA? Zakonska regulativa u planu?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srbija je primer za druge u vrednovanju kućnog rada, a sledeći cilj je da se ženama taj rad plati, poručila je savetnica potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Gordana Gavrilović, na regionalnom skupu “Makroekonomija i rodna ravnopravnost” u Tirani.

Gavrilović je predstavila rezultate prve ekonomske analize neplaćenih poslova staranja o porodici i u domaćinstvu, koju je Koordinaciono telo sprovelo u saradnji sa kancelarijom UN Women u Srbiji.

Navela je da je Srbija prepoznata kao primer dobre prakse kada je reč o vrednovanju neplaćenog kućnog rada i poslova staranja u domaćinstvu, o čemu govori, kaže, činjenica da je Srbija neplaćeni rad uvrstila u novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, pišu Sremske vesti.


-Neplaćeni poslovi staranja o deci i domaćinstvu razlog su za neaktivnost pojedinih žena na tržištu rada u većem procentu od muškaraca. Analiza je pokazala i da 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, dok to tvrdi četiri odsto muškaraca - kazala je Gavrilović, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović.

Navela je da je cilj da se u Srbiji zakonski reguliše da se neplaćeni rad vrednuje i plaća.


Regionalni skup „Makroekonomija i rodna ravnopravnost” u organizaciji UN Women okupio je profesionalce iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, u okviru regionalnog projekta posvećenog rodno odgovornom budžetiranju koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR