Glas Javnosti

KRIZA TRAJE NEKOLIKO DECENIJA: Godišnji pad stočarske proizvodnje u Srbiji za 2% do 3%

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Stočarska proizvodnja u Srbiji u krizi je nekoliko decenija, a godišnje obim stočarske proizvodnje pada za dva do tri procenta, rečeno je u Somboru na skupu "Stanje u stočarstvu - kako dalje", koje je organizovala Regionalna privredna komora Zapadnobačkog okruga.

- Sam podatak da je odnos biljne i stočarske proizvodnje 70:30 u korist biljne proizvodnje govori o tome kakva je situacija u stočarstvu. Nekada je taj odnos bio 60:40 u korist biljne proizvodnje. U razvijenim evropskim zemljama taj odnos je 60:40, ali u korist stočarstva - kazao je Nenad Budimirović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.
Vrednost stočarske proizvodnje u Srbiji je u prošloj godini bila 176, 2 milijarde dinara, prenosi portal Ekapija.

Broj goveda na kraju prošle godine bio je oko 800.000 grla, što je pad od 6,9%. U padu je i proizvodnja svinja i to za 7% pa se u svinjarstvu proizvede oko 2,6 miliona svinja. Proizvodnja u živinarstvu manja je za 3,5% i na godišnjem nivou ona iznosi nešto manje od 15 miliona komada. Proizvodnja u kozarstvu je oko 191.000 grla, što je takođe pad i to za 1,7%. Rast proizvodnje od 1,5% beleži se jedino u ovčarstvu gde je proizvodnja dostigla 1,7 miliona komada.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR