Glas Javnosti

KRIPTO TRŽIŠTE U KRIZI : Sada se banke otimaju oko njih

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ubrzo pošto se zaposlio u „Koinbejz global“ tridesetdvogodišnji softver-developer je već bio na putu da napusti firmu. Developer, koji je zatražio „Blumbergu“ da bude anoniman, se pridružio najvećoj berzi kripto-tržišta u SAD prošle godine, došavši iz jednog tehnološkog giganta.

Privučen je osnovnom platom od 175.000 dolara (godišnje) i bogatim paketom opcija akcija. Ali tada je kripto-tržište bilo visoko.

Tokom sledećih meseci, tržište je krahiralo i kolege je počela da hvata panika. Naš developer je uspeo da „napusti brod“ pre nego što su akcije firme pale, a ova u junu otpustila 1.100 ljudi, što je 18 odsto ukupnog broja.

Ali, i to kratkotrajno vreme provedeno u „Koinbejzu“ pokazalo se kao božji dar. Posle intervjua sa kompanijama sa Volstrita, developer se pridružio roditeljskoj kompaniji „Fejsbuka“, „Meta platformama“, sa platom približnom onoj na kripto-berzi.


A on nije jedini koga su tražile Volstrit firme, potvrdio je iz razgovora sa kolegama. Kako su kripto-firme poput „Bitpanda“ ili „BlockFi“ otpuštale ljude, za njih se zainteresovala klasična finansijska industrija. Pljušte ponude iz „Siti grup“, „Goldman Saksa“ ili „JP Morgan Čejsa“. Za one koji imaju iskustvo sa blokčejnom.

- Padom kripto-tržišta, sa manje trgovine i sporijim zapošljavanjem, ukazalo se priliku za finansijske firme. Mi ćemo zapošljavati i u narednih šest od devet meseci, da iskoristimo priliku koju ranije nismo imali – kaže Tomas Olsen, partner za finansijske servise u konsultantskoj firmi „Bejn end ko“.

Volstrit giganti dosad su izbegavali spot tržište kriptovaluta, kao što je bitkoin, zbog nesigurnosti (ne)regulisanja i bankarskog pravila „znaj svoje klijente“. Sada se otvaraju alternative za trgovinu nestabilnom imovinom i istražuje šira primena blokčejna u oblasti plaćanja i lanca nabavke.


Tako „Siti“ traži menadžera za digitalnu imovinu na direktorskom nivou koji bi pokrivao kriptovalute, stejblkoine i decentralizovane finansije (De-Fi), nakon što je najavio planove da u novembru zaposli najmanje 100 ljudi.

I „Goldman Saks“ je dao oglas za potpredsednika za digitalnu imovinu, potpredsednika za softver za digitalnu imovinu, kao i partnera za menadžment imovine klijenata. Ova banka je inače krenula u trgovinu kripto-derivatima i korišćenje blokčejn tehnologije prošle godine prenosi 24sedam

I u „JP Morganu“, koji nadgleda 2,7 biliona dolara imovine, traže nekoga ko bi se avio blokčejn strategijom uključujući i kriptovalute i digitalne tokene.

- Konkurencija za tehničke talente je neverovatno velika. Softver inženjeri sa pravim iskustvom i „majndsetom“ su traženi. Ako su radili u tehnološkom sektoru, bezbednosti, sektoru za žalbe kupaca, ili imaju znanje o borbi protiv pranja para, prevencije kriminala, nema problema da nađu dobru poziciju – kaže Sabrina Vilson, glavni direktor „Kupera“, londonske firme koja pomaže institucijama da razviju blokčejn infrastrukturu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR