Glas Javnosti

Kreće berba malina, biće četvrt milijarde dolara od izvoza

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tek svake treće-četvrte godine proizvođači "crvenog zlata" imaju razloga za zadovoljstvo. Berba malina počinje u nižim predelima, i biće u punom jeku krajem juna, a otkupljivači su ponudili akontnih od 200 do 250 dinara za kilogram novog roda.

Novac od otkupa naći će se u džepovima gotovo milion građana Srbije - malinari i njihove porodice, iscrpljeni prethodnim lošim sezonama, napokon će naplatiti velika ulaganja i mukotrpan rad u zasadima.

 Berba malina omogućiće poljoprivrednicima da, posle dugog posta, unaprede svoje malinjake, da zanove mehanizaciju, a dobra sezona za većinu proizvođača je prilika da deci obezbede letovanje, da "sravne" porodični budžet, ukratko - da malo odahnu i osete dobrobit od svoga rada.

Podsetimo, prošle godine otkupna cena bila je svega od 65 do 170 dinara. Od ovogodišnje cene korist je, kako saznajemo, velika i za državu - očekuje se da će izvoz "crvenog zlata" u Srbiju "uvesti" oko 250 miliona dolara.

U maju, grad je u okolini svetske malinarske prestonice Arilja, oko Lučana, Ivanjice i Užica, oštetio mnogobrojne zasade. Međutim, većina malinara je osigurala svoje zasade, a dosadašnja praksa je pokazala da se šteta može naplatiti bez većih problema.

- Očekujemo da će roda biti za 30 odsto manje nego prošle godine, jer je zbog epidemije oko 10 odsto zasada ostalo neobrađeno. Cena koju mi tražimo je od 1,75 do 1,83 evra za kilogram, i to dugoročno, za 10 narednih godina. Većina hladnjačara širom Srbije u ovom trenutku nudi akontnih 250 dinara - kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

(Izvor: Večernje novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR