Glas Javnosti

Krajem 2021. mogli bismo da imamo rast veći od 7 odsto

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Srbija bi po projekcijama na kraju 2021. mogla da ostvari privredni rast veći od sedam odsto, izjavio je večeras ministar finansija Siniša Mali.

On je na TV Prva rekao da je o stopi privrednog rasta u petak razgovarao sa predstavnicima MMF-a.

“Do kraja naredne godine imamo šansu da se vratimo na te visoke stope rasta”, rekao je Mali i dodao da će 2020. zbog krize izazvane korona virusom biti ekonomski slabija.

Na pitanje o stavu MMF-a da se svakom punoletnom građaninu Srbije isplati po 100 evra, što je jedna u paketu mera Vlade Srbije, Mali je odgovorio da MMF nije rekao ništa protiv te mere.

Mali je rekao da se neće izlaziti sa merama koje će ugroziti makroekonomsku stabilnost i naveo je da ozbiljan rad stoji iza programa mera podrške privatnom sektoru zbog korona virusa.

“Ovo je privremena kriza. Može da se desi da se produži, ali u ovom trenutku je gledamo kao privremenu”, rekao je Mali.

Kaže da će treći kvartal ove godine biti period oporavka, a u četvrtom kvartalu bi trebalo polako da usledi rast.

“Naše stope rasta su do pre dve nedelje bile šest odsto. Želimo kroz program mera da omogućimo da se što pre vratimo na te stope rasta”, rekao je Mali.

Govoreći o tome kako će izgledati ekonomski poredak posle krize, Mali je odgovorio da ni on neće biti isti, dodajući da to pokazuje primer nabavke medicinske opreme i respiratora na tržištu.

“Vodi se politika svako za sebe, to se sada vidi više nego ikada i više se ne govori o jedinstvenoj trgovini, zajedničkim ciljevima, borbi protiv klimatskih promena…”, primetio je Mali.

Zato je, ističe, važno što je Srbija izašla sa jakim paketom mera, kao i što je odabrala dobre strateške partnere koji joj pomažu u borbi protiv virusa korana.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR