Glas Javnosti

Krah Nemačke na berzama, Severni tok Ahilova peta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Najviše su na gubitku cene deonica nemačkih energetskih kompanija

Na evropskim berzama cene deonica oštro su pale nakon što je Rusija prekinula isporuku gasa Severnim tokom 1 u Evropu, podstakavši zabrinutost oko visokih cena energenata i njihovog negativnog uticaja na evropske vlade.

Panevropski Stoxx 600 indeks potonuo je do 9,30 sati 1,6 posto, na 409 bodova.

Istovremeni, frankfurtski DAX stropoštao se 2,91 posto, na 12.669 bodova, dok je pariski CAC pao 2 posto, na 6.044 boda, a londonski Ftse indeks za 0,84 posto, na 7.219 bodova.
Najviše su na gubitku cene deonica nemačkih energetskih kompanija, uključujući Uniper, RWE, E.ON i PNE, čija je cena pala u rasponu od 3,5 do 11 odsto.

Istovremeno, cena gasa na evropskom tržištu u ponedeljak je uzletela za 30 posto, pa se tako jednim megavaatom trguje po spot ceni od 272 evra.

TTF ugovor o isporuci gasa košta pak 256 evra, što je 23 posto više nego u petak te gotovo 400 posto više nego pre godinu dana.

„Do snabdevanja je teško doći, a postaje sve teže zameniti količine gasa koje ne stižu iz Rusije“, rekao je Džejkob Mandel, viši saradnik za robe u Aurora „Enerdži riserč“.

Jako visoki troškovi električne energije već su prisilili neke energetski intenzivne industrije, uključujući proizvođače đubriva i aluminijuma, da smanje proizvodnju, a vlade evropskih članica da upumpaju milijarde evra u programe pomoći domaćinstvima.

Kako suzbiti snažan rast cena 

Dokument koji je Rojters dobio na uvid pokazuje da će evropski ministri energetike razgovarati o opcijama kako suzbiti snažan rast cena energenata, uključujući i gasa. Na svom sastanku zakazanom za 9. septembar raspravljaće i o hitnim kreditnim linijama za učesnike na energetskim tržištima.

Na krilima novog poskupljenja nafte, pak, najviše su porasle cene deonica naftnih kompanija, u proseku za jedan odsto.

Investitori za nove smernice očekuju i ovonedeljno zasedanje ECB-a, pri čemu se očekuje da će središnja banka podići kamatne stope za 75 baznih bodova kako bi suzbila rekordnu inflaciju, koja je u avgustu u evrozoni dosegnula rekordnih 9,1 posto.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR