Glas Javnosti

КРАХ ФИНАНСИЈСКИХ ТРЖИШТА: Доћи ће до смањења зарада

Ekonomija
Autor:

Крах финансијских тржишта је неизбежан у другој половини 2020. године, када ће тема корона вируса спласнути, јер хартије од вредности већ сада откупљује Систем федералних резерви.

Могућ је само мали пораст, као и да цене нафте порасту, рекао је Василиј Колташов, шеф Центра за политичко-економска истраживања.

Према писању овог листа, прогнозе су да ће стопе глобалног раста БДП-a бити најниже у последњих тридесет година и износиће свега два одсто, али би тржиште требало да буде обновљено у другој половини године, јер оно сада тражи начине да се поново покрене после најдужег повећања курса у целој историји. 

Крах финансијских тржишта неизбежан

„Али, очекивати обнављање ових „балона“ и тржишта у облику у ком су постојали до јануара 2020. године, као и повратак на претходне индексе, је фантазија“, категоричан је Колташов.

Према његовим речима, доћи ће до сагоревања капитала, тржишта се неће опоравити, папири ће постати обезвређени, као и долар због покушаја да се њиме реше проблеми. Криза ће погодити пре свега ЕУ, Северну Америку и делимично Јапан. 

Овај експет је рекао да ће криза погодити примања и финансије свих људи у свету, али ће ударац бити различит за различите земље. Када је реч о Русији и Кини, рубља слаби под утицајем пада цена нафте, у Кини је смањена малопродаја и постоји могућност раста незапослености. Доћи ће и до смањивања зарада.

Ипак, негативне последице ће пре свега осетити америчка и европска економија, не укључујући Латинску Америку где је ситуација прилично нејасна.

Према прогнозама Колташова, излазак из депресије десиће се пре у континенталној Евроазији, него у Западној Европи и Северној Америци, које су успеле да избегну кризу 2016. године. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR