Glas Javnosti

KRAGUJEVAC ČEKA NOVU INVESTICIJU: Škoda pokreće POGON za proizvodnju TRAMVAJA!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, najavio je da bi do kraja godine češka fabrika Škoda trebalo da otvori novi pogon u ovom gradu.

Kompanija „Škoda“ počinje proizvodnju tramvaja u MIND parku u Kragujevcu. U planu je proizvodnja trakcionih motora i inženjering, do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope, objavljeno je na sajtu Grada Kragujevca.

- Ovo je velika vest za Srbiju, Šumadiju i Kragujevac. Doveli smo ozbiljnog investitora u proizvodnji tramvaja. Ovim se obezbeđuju ne samo nova radna mesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima - istakao je Dašić, koji se nalazi na prestižnoj svetskoj izložbi „EKSPO 2020 Dubai“ u poseti Poslovnom centru Republike Srbije i srpskom paviljonu u okviru ove značajne manifestacije.

Češki proizvođač takođe računa na moguću proizvodnju tramvaja za Beograd, imajući u vidu da grad planira veliko obnavljanje vozila. „Škoda transportejšen“, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu.

„Škoda“ u Majnd parku najvažniji korak ka ispunjenju vizije

- Oduševljeni smo uspostavljanjem saradnje sa kompanijom ’Škoda transportejšen‘, jednim od lidera u oblasti industrije šinskih vozila. Imati „Škodu“ u Majnd Parku – najvećem centru za železničku industriju na Balkanu i zajedničku proizvodnja šinskih vozila, predstavljaju najvažniji korak u budućem razvoju i ispunjenju naše vizije - kazao je Bratislav Milanović, vlasnik i osnivač „Majnd grupe“, prenosi B92.

- Dugo smo veoma uspešni u sklapanju novih ugovora na Balkanu, pa čak i sada učestvujemo na nekoliko tendera za nove tramvaje i trolejbuse. Visoko cenimo znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje železničkih vozila grupe Majnd, koji može da nam obezbedi dobar proizvodni kapacitet za izvoz i region. Pored povećanja proizvodnje kapaciteta „Škoda Transportejšen“ direktno u regionu gde će se vozila isporučivati, ova saradnja takođe doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila - kaže Zdenek Majer, potpredsednik i član Upravnog odbora „Škoda transportejšen“ grupe.

Inače, proizvodi kompanije „Škoda transportejšen“ uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse. „Škoda transportejšen“ ima nekoliko podružnica u Češkoj, kao što su „Škoda elektrik“, „Škoda vagonka“ ili „Škoda pars“. Međutim, druge kompanije su takođe u Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR