Glas Javnosti

KORONAKRIZA PODIGLA CENE VIKENDICA I ZEMLJIŠTA PO SRBIJI: Kuće na Zlatiboru i do 580.000 evra! Ipak, evo gde se najviše prodaju! (VIDEO)

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Koronavirus je uticao i na cenu zemljišta i nekretnina u unutrašnjosti Srbije. Novi investicioni vetrovi uticali su na njihov vrtoglavi rast, negde i za duplo. Gradi se na sve strane kao da kriza ne postoji.

 

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), vikendice na Zlatiboru se prodaju i za više od pola miliona evra, koliko, poređenja radi, koštaju i vile u Beogradu.

U RGZ, navode da je najviše vikendica u prvoj polovini ove godine prodato u Indjiji - čak 52. Za one u Sremskim Karlovicima trebalo je izdvojiti 1.500 evra po kvadratnom metru , dok je za vikendicu u Čajetini traženo i do 580.000 evra.

Placevi i do 100.000 evra

Planine koje su ubedljivo postale najpopularnije su Zlatar, Zlatibor, Divčivare i Tara. Vlada nezapamćeno interesovanje za Zlatar iznad Nove Varoši, i to za placeve. Cene dostižu i do 10.000 evra za ar zemljišta na najatraktivnijim lokacijama. Najjeftiniji placevi, koje su do pre nekoliko godina nuđeni po bagatelnim cenama, sada koštaju i više od 3.000 evra. Čitava turistička naselja sada niču na nekada neiskorišćenom zemljištu.

Na Zlatiboru cena ar dostiže i 100.000 evra i to u centralnim zonama gde investitori sve više grade stambene zgrade koje kasnije prodaju kao apartmane. Poređenja radi cena je veća nego za ar zemljišta na kome se nalaze kuće po Beogradu, a koje na placu od 2-3 ara mogu da se kupe i za 150.000 evra.

Ar zemlje u ekstra građevinskoj zoni na Zlatiboru do pre godinu i po ili dve, koštao je od 40 do 50 hiljada evra, a sada i više nego duplo.

U zavisnosti od lokacije i komunalne opremljenosti, placevi na Divčibarama trenutno se prodaju po ceni od 2.000 do 3.000 evra za ar. Budući da je blizu Beograda, i da je u planu dodatno ulaganje u infrastrukturu, cena nekretnina je i ovde počela da raste, pa je tako najmanja vrednost kvadrata u novogradnji oko hiljadu evra.

Kako je navedeno u izveštaju RGZ-a "u prvoj polovini 2020. godine na teritoriji Republike Srbije prometovana je 551 vikendica, što je za 39 odsto više u odnosu na isti period 2019. godne. Najviše vikendica je prodato u regionu Vojvodine. Primetan je i veći broj kupoprodaja vikendica sa cenom većom od 20.000 evra u odnosu na isti period 2019. godine", navode u RGZ.

Duplo su skočile i cene u pojedinim vikend naseljima Tare, popularni su Mitrovac, Sekulići, Osluša, Sokolina, pa čak i Zaovine gde nema mnogo građevinskog zemljišta. Manje je interesovanje za Kaluđerske bare jer je dobar deo parcela u vlasništvu Ministarstva odbrane i manastira Rača. Cena placeva iznosi od 1.500 – 2.000 evra po aru, dok su pre korona virusa one nuđene za 800 – 1.000 evra.

(Glas Javnosti/ Blic biznis)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR