Glas Javnosti

KORONA URNIŠE I EKONOMIJU: Kriza kao ratne 1999.

Ekonomija
Autor: Глас јавности

Stručnjaci uopozravaju da povećanja plata u javnom sektoru nije dobro

Profesor ekonomije na Tehnološkom fakultetu Petar Đukić smatra da će kriza drastično da pogodi Srbiju, da će pad biti na nivou 1999. i ne smatra, zato, racionalnim paušalno najavljivanje povećanja plata medicinskim radnicima, dodajući da je bolje nagraditi ih bonusima za izuzetan napor. U postkorona periodu treba da prođe bar šest meseci dok se psihološko stanje potrošača vrati na prethodni nivo, dodao je.

Đukić smatra da će kriza drastično da pogodi Srbiju. Prenoseći šta su mu rekli kroz anketu koju je radio s radnicima i poslodavcima, od mikro do malih preduzeća, situacija će naverovatnije mnogo  drastičnija biti nego 2009. godine. "Verovatno na nivou pada iz ratne 1999. godine".

On je rekao da će u svetu biti nešto niža recisija nego u našoj zemlji.

Treba saopštiti ljudima istinu i reći im da ne mogu živeti sa višom potrošnjom, višim platama, svim isplatama iz budžeta, među kojima su i penzije, a BDP će nam biti manji, istakao je.

Mnogo stvari bi se moglo preduzeti, smatra sagovornik N1, i dodaje da mu je u razgovoru sa predstavnicaima malih i mikro preduzeća, preneseno da je potrebno rasterećenje od trenutnih obaveza poreskih, ali ne samo to, već i druge stvari - kako da obezbedite prevoz radnika, sanitarna sredstva, maske - kad nemate gde da ih kupite, a zalihe su se istrošile...

Predsednik najavljuje više milijardi pomoći, na pitanje šta se može očekivati, Đukić navodi da ako ne znate na koji način će se pomoći, da li nekim posebnim kreditima ili to prepustite bankama, onda...

"Banke pošalju mejlove korisnicaima kredita da ne moraju da vraćaju te kredite ova tri meseca, a onda im uredno obračunaju sve te kamate i prilepe im ratama... Onda znači da će oni biti u nekim vrstama zarade, ali ajde dobro".

Ako kažete ljudima odmah na početku pandemije, da ne moraju da plaćaju račune (nekim grupama), pa kako će neki ljudi da prežive, upitao je. To opšte neplaćanje moje ispitanike najviše plaši, rekao je profesor.

Svi moji ispitanici su rekli da mogu da izdrže, ali od jednog do pet meseci u sadašnjim okolnostima. I svi kažu - nikoga nisam otpustio, plaćam doprinose i poreze, ali su sumnjičavi prema merama, plaše se selektivnog pristupa - da će neko svojim prijateljima dati meso, drugima kupus, a u proseku ispašće da su dali sarmu, navodi Đukić.

"Govore mi otprilike - lako je nekome ko ima hotel, koji je inače prazan, da ga da državi da plaća troškove održavanja i da ga koristi, a šta mi mali da damo", naveo je.

Neće biti naglog oporavka ni nakon toga što prođe epidemija, jer postoji psihološki faktor, a podseća da se epidemija se ubrzava i smanjuje različito, u različitim zemljama, jer u Indiji tek počinje.

U tom postkorona periodu treba da prođe bar šest meseci dok se psihološko stanje potrošača vrati na prethodni nivo, naglasio je.

Vraćajući se na trenutno stanje i na mere države, Đukić kaže da svim treba objasniti da ne može da se troši više i da se očuva javni novac i finansije. On navodi da jeste za to da se daju bonusi  medicinskim radnicima za posebne napore i rizike, ali nikako da se kaže, paušalno, eto im povećanje. U ovakvom stanju se može nešto povećati i udeliti, ali ako nemate platne razrede i niste formulisali taj sektor, nemate adute da dajete paušalna obećanja, zaključuje.

(Izvor:N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR