Glas Javnosti

Konverzija za početnike: „Najveća pljačka budžeta u modernoj istoriji Srbije“

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Investitor X kupio je u stečaju propalu fabriku nameštaja za milion evra. Osim nekih polu-upotrebljivih mašina i vozila starih 20 godina, postao je vlasnik ruinirane zgrade na odličnoj lokaciji u centru Beograda. 

 Međutim, gospodin X nije stekao svojinu na zemljištu na kome se zgrada nalazi. Da bi se to desilo, moraće da plati oko 4 miliona evra na ime naknade za konverziju (pretvaranje) prava korišćenja u pravo svojine na tom zemljištu. Tek nakon toga, on će zgradu moći da sruši i tu izgradi velelepni stambeno-poslovni kompleks.

Njegova matematika kaže da će izgradnja ovog kompleksa koštati 8 miliona evra, što čitavu njegovu investiciju dovodi do cifre od 13 miliona evra. Njegova matematika takođe kaže da će prodajom stanova i lokala zaraditi ukupno ugrubo oko 20 miliona evra, što u praksi znači da će na čitavom ovom projektu investitor X biti „dobar“ za oko 7 miliona evra. On je troškove konverzije uračunao u svoj poslovni plan i shvatio da je čitava operacija vrlo unosna pod postojećim okolnostima i pristao na ovaj trošak, piše Jovan Rajić, advokat, predsednik UO Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) za Peščanik.


Funkcioner Y svestan je da je matematika Investitora X odlična i da je cifra od 7 miliona evra čistog profita izuzetna poslovna prilika. Međutim, on razmišlja korak dalje. Kada ne bi bilo naknade za konverziju, odnosno kada bi nekako konverziju učinio besplatnom ukupna zarada Investitora X skočila bi na čak 11 miliona evra. To bi onda značilo da se Investitoru X isplati da Funkcioneru Y i partiji koja o tome odlučuje plati 2 miliona evra kako bi oni tu konverziju učinili besplatnom, jer će on time uštedeti preostala 2 miliona evra koje neće morati da isplati, odnosno njegov ukupan profit skočiće na 9 umesto na projektovanih 7 miliona evra!

Ali, Funkcioner Y u jednačinu ubacuje i ostale subjekte. Mozak mu brzo radi i on shvata da pored Investitora X ima još mnogo bogatih ljudi koji su kupovali firme u privatizaciji i stečaju, a nisu na vreme sproveli konverziju i kojima je u interesu da sa Funkcionerom Y naprave sličan poslovni aranžman. Jedino se postavlja pitanje kako da Funkcioner Y svima njima reši problem jednovremeno, a onda – bum. Dolazi na ingenioznu ideju. „Ukinuću zakon kojim je predviđena obaveza plaćanja naknade za konverziju“, zaključi Funkcioner Y, „a to ću predstaviti kao veliku razvojnu šansu za našu građevinsku industriju, imajući u vidu da investitori i onako nisu sprovodili konverziju i da su samo čekali nekog funkcionera y koji će biti spreman da ukine zakon, pod određenim okolnostima“.

Glas javnosti/Nova.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR