Glas Javnosti

KOMS: Mladi odlaze iz Srbije jer im se nudi plata koja je džeparac?!

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Prema istraživanjima trećina mladih želi da ode iz zemlje, a kao razlog navode da u Srbiji ne mogu da žive dostojanstveno i ne mogu da prežive od svog rada, rekao je generalni sekretar Krovne organizacije mladih (KOMS) Stefan Đorđević.

Đorđević je istakao da i ako završite fakultet, jedno što vam se nudi su privremeni i povremeni poslovi od 30.000 dinara, jasno je da u ovoj zemlji ne možete ni da započnete dostojanstven život i dodao - uz ocenu da nije poenta da se mlada osoba školuje i da joj se onda na tržištu rada, ako nema partijske ili porodične veze, nudi plata koja je džeparac.

Đorđević je ukazao i na podatke iz alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih koji je izradio KOMS, a koji pokazuju da je u januaru od 35.000 ekonomista i 12.000 pravnika tražilo posao, dok je u ponudi bilo mesta za samo 99 ekonomista i 52 pravnika.

-Mladi su svesni neusklađenosti obrazovnog sistema i tržišta rada, kao i toga da im školovanje neće biti najznačajnija stavka prilikom nalaženja posla, pa je zato njih 90 odsto spremno da radi izvan svoje struke - istakao je Đorđević.

Poručio je da se KOMS zalaže za to da se položaj praktikanata reguliše zakonom, kao i da se programi poput „Moje prve plate“ učine sistemskim i da se kontinuirano unapređuju kao vid podrške mladima.

 

(Glas javnosti/Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR