Glas Javnosti

KOLIKO STRANOG NOVCA STIŽE GRAĐANIMA U SRBIJU? Najviše novca poslato iz Nemačke

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Doznake, odnosno novac koji šalju naši ljudi iz inostranstva i u ovoj godini ostaju stabilan prihod stanovništva. Čak i bolji nego pre godinu dana. Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), tokom prvih šest meseci 2022. priliv po osnovu doznaka iznosio je 2,166 mlrd EUR, što je za 31,8% više u odnosu na priliv od 1,643 mil EUR, koliko je zabeleženo u prvoj polovini 2021. godine.

Na osnovu podataka o geografskoj strukturi doznaka za prvo tromesečje 2022. godine, vidi se da je struktura ostala stabilna i da je najviše doznaka došlo iz Nemačke (26%), Švajcarske (13%), Austrije (10%) i SAD (7%), prenosi sajt Politika.
Narodna banka koristi metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda (BPM6), prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata: doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije, prenosi Politika.


NBS vodi Jedinstveni registar korisnika novčane doznake od 1. juna 2020. Ovaj registar sadrži podatke o klijentima koji su koristili platnu uslugu izvršavanja novčane doznake počev od dana stupanja na snagu odluke o bližim uslovima i načinu vođenja jedinstvenog registra korisnika novčane doznake, tačnije od 22. februara 2020. U njemu se, uz strogo vođenje računa o zaštiti podataka o ličnosti, vode podaci samo o korisnicima novčanih doznaka koje su izvršene putem globalnih servisa za brzi prenos novca (Vestern union, Manigram, Rija i sl.), a ne i o novčanim doznakama (ličnim transferima) koje se izvršavaju preko računa u bankama.


Na dan 17. avgusta 2022. godine, registrovana su 1.116.053 korisnika platne usluge izvršavanja novčane doznake koji su primili novčana sredstva i 470.713 korisnika platne usluge izvršavanja novčane doznake koji su slali novčana sredstva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR