Glas Javnosti

KOLIKO ĆE VAS KOŠTATI SKROMNA USKRŠNJA TRPEZA? Evo tačne RAČUNICE

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene hrane imale su, uz gorivo, najveći rast u poslednjih godinu dana, i ovog Uskrsa trpeza će svakako biti "bogatija“ po vrednosti, ako ne po količini.

Cene hrane "divljaju" već dugo, i u svetu i kod nas, i uz struju, gas, dizel i benzin, glavni su motor inflacije. Za poslednjih godinu dana, pokazuju podaci zvanične statistike, hrana nam je skuplja 16,1 odsto. Najviše je poskupelo povrće, čak 30,6 odsto, ne mnogo manje ulja i masti (20,8 odsto), a ni cena mesa, koja je porasla za 17,3 odsto, nije zanemarljivo veća.

U tim okolnostima nam stižu uskršnji praznici, a s njima i tradicionalno bogata trpeza. Portal 24sedam izračunao je koliko će nas ona koštati ove godine.



Neprijatno poskupljenje tu nas čeka već na prvom koraku, jer ove godine je prilično skuplji simbol Uskrsa – jaja. Ona su ove godine skuplja za tri do četiri dinara u odnosu na lani i sada se mogu naći po ceni od 14 do 20 dinara. Ukoliko uzmemo 30 komada, što za farbanje, što za pripremu ručka, i to ne ona najskuplja, već od 18 dinara (nova kategorija L), to će nas koštati 540 dinara.

Meso skuplje 30 odsto

Za predjelo će nam trebati neko meze, a svinjska i goveđa pečenica sada koštaju od 900 dinara u supermarketima do 1.200 i 1.300 dinara za kilogram na pijacama. To je oko 300 dinara, ili 25 odsto više nego lane. Uz pečenicu ide i sir, a kilogram edamera danas košta oko 1.100 dinara. I tu je cena veća nego pred prošli Uskrs, kada je bila oko 200 dinara manja.



Ako uzmemo oko pola kilograma pečenice i 400 grama sira, meze će nas izaći na oko 1.000 dinara. I to ako ne računamo rakijicu kojom se "podmaže" meze da klizne, ali ona kod srpskog domaćina već spada u kvartalne ili godišnje zalihe, pa joj cena ovde ne igra ulogu.

Uzgred, i ona je poskupela, jer su, između ostalog, prošlog juna pod pritiskom EU promenjene akcize, tako da se izjednače one na alkohol iz žitarica (viski) i povrća (votka) sa onima iz voća (šljivovica i lozovača).

Dalji red se zna, sledi ručak koji započinje supom. Za onu domaću potrebno je jedno pile, što je uz cenu od 350 dinara po kilogramu, barem još 500 dinara na našoj listi. Naravno, piletina će se iskoristiti za još neki obrok, ali svakako se mora kupiti za ovaj glavni uskršnji.



Ni ovaj praznik ne može da prođe bez mesa. Ono što je za neke uskršnja ćurka, u Srba je danas svakako juneći ili svinjski but. A njega ne sme da fali, pa „da košta šta košta“. A ne košta malo, jer svinjski je 650, a juneći 1.000 dinara za kilogram. To je velikih 30 i nešto odsto više nego što je bilo pre godinu dana.

Sa dva kilograma mesa, naš račun se uvećava za prosečnih 1.600 dinara, na šta možemo dodati još 500 dinara za krompir, povrće i salatu. Cena je poprilična, ali već smo konstatovali da je povrće najviše poskupelo u poslednjih godinu dana od svih kategorija hrane.



Sve što je poskupelo na jednom mestu

Onaj ko voli rusku salatu svakako neće propustiti priliku da je pripremi za ovaj praznik, i to je dodatnih 300 dinara za dve kese pripremljene mešavine, oko 850 dinara za majonez i 500 dinara za kornišone. Kao što smo rekli s početka, ulje od kojeg se pravi majonez poskupelo je za godinu dana 20 odsto. Naravno, ni sva ruska se neće pojesti za jedan obrok, ali trošak je u startu tu.

A praznik ko praznik, nezamisliv je bez torte ili makar kolača. Za većinu domaćica koje rade, najlakše je i najbrže napraviti tortu koja se ne peče, dakle bez pravljenja kora, kuvanja fila i sličnih, ne baš jednostavnih poteza koji traže dosta vremena provedenog pored šporeta. Dakle, uzmimo za primer da za Uskrs napravimo voćnu tortu sa malinama ili jagodama, piškotama, pavlakom i šlagom. Za pakovanje smrznutog voća treba izdvojiti oko 250 dinara, za tri pakovanja piškota oko 450 dinara, za pavlaku 70 dinara, pola kilograma šlaga 300 dinara i još oko 150 dinara za šečer i par decilitara soka. U finišu, torta nas izađe 1.220 dinara.



I za nazdraviti treba para

Na kraju spiska, ali ne i na kraju jela, jer zalogaji se moraju redovno "kvasiti“, dolazi nešto za dobru atmosferu. Bilo da ste ljubitelj vina, špricera, piva ili samo prirodnih sokova, trošak je otprilike isti - četvoročlana porodica za jedan obrok "popije“ oko 1.000 dinara.

Sve u svemu, uskršnji obrok, i to nimalo luksuzan, košta danas 8.050 dinara, odnosno nešto manje od 70 evra. Cena ni velika ni mala, a platiće je, verujemo, svako ko može da je priušti. Ipak, nije Uskrs baš svaki dan, a i pare su, kažu, za trošenje, piše 24 sedam.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od liop u 23.04.2022 22:10:48 h
     0 
svakako da