Glas Javnosti

KOJA SU TO NAJTRAŽENIJA ZANIMANJE U PRESTONICI? 34% nezaposlenih čine mladi do 30 godina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U glavnom gradu trenutno ima 44.983 nezaposlena lica.

Građevinski inženjeri sa licencama, elektroinženjeri, lekari specijalisti, najpre anesteziolozi i reumatolozi, medicinske sestre, mašinski inženjeri, kuvari, vozači teretnih kamiona i vozači autobusa su najtraženija zanimanja u Beogradu, rečeno je za Telegraf Biznis na Sajmu zapošljavanja, koji je održan danas u prostorijama opštine Novi Beograd.

- I imamo dosta tražnje za poslovima fizičko-tehničkog obezbeđenja i higijeničara - dodaje za našu redakciju Siniša Knežević, zamenik direktora beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.


Kako dalje navodi, u Beogradu iz godine u godinu opada broj nezaposlenih.

- Prema poslednjim podacima, koje objavljujemo svakog poslednjeg u mesecu, u Beogradu imamo 44.983 nezaposlena lica - dodaje Knežević za Telegraf Biznis.

Na današnjem sajmu učešče je najavilo 36 poslodavaca, koji su tražili 1.195 radnika na pozicijama prodavca, kasira, operatera u proizvodnji, dostavljača poštara, vozača, agenta osiguranja i korisničke podrške...Ž

Na pitanje kakvi su rezultati ovakvih sajmova, Knežević odgovara sledeće:

- Efekat zapošljavanja sa sajmova išao je i do 36%, to znači da mi kada se završi Sajam u narednih šest meseci pratimo realizaciju, u maju mesecu ćemo imati koliko je lica pozvano, ko je registrovao svoju prijavu, koliko njih se odazvalo i koliko je zaključilo ugovore o radu ili neke druge oblike forme angažovanja sa poslodavcima.

Sledeći sajam biće održan 29. novembra na Čukarici i 4. decembra u Surčinu.


34% nezaposlenih čine mladi do 30 godina

Među nezaposlenima, mladi do 30 godina čine 34%, a odmah iza njih su lica starija od 50 godina.

- To su dve udarne kategorije koje su bez posla. Oni koji ulaze u sferu tržišta rada i oni koji su u drugoj fazi svog radnog veka, pogotovo kada ostanu bez posla kao tehnološki višak - pojašnjava Knežević iz NSZ.

Na sajmu su danas bila prisutna kako mlađa, tako i starija lica, a one koje smo imali prilike da pitamo, rekli su nam da traže posao vaspitača, operatera, inženjera... Dok su se veće gužve stvarale na štandu za tehnologa u proizvodnji.

- Nekoliko meseci sam bez posla, radio sam u jednoj firmi kao operater, ali je onda firma odlučila da se preseli u Šabac. Kod potražnje posla mi je bitna lokacija jer se nalazim na periferiji grada - rekao nam je jedan mladić (34).

- Više od 15, 16 godina sam radio, poslednjih 2-3 meseca sam nezaposlen. Više sam došao ovde da bih video šta se događa na terenu, ne očekujem mnogo. Imam više obrazovanje i po struci sam inženjer - priča nam jedan pedesetogodišnjak, a na naše pitanje za koliku bi platu radio odgovara:


- Minimum 70, 80.000 dinara, ali mislim da bez 120.000 do 150.000 dinara ne može da se živi.

Sreli smo i tek diplomiranu ekonomistkinju (23), koja se interesuje za poslove u administraciji i već četiri godine je zaposlena u jednoj firmi za stalno.

- Htela bih da promenim, trenutno mi je u redu plata između 90.000 i 100.000 dinara - kaže ona za Telegraf Biznis.

Kakve radnike poslodavci traže?

Na ovom Sajmu zapošljavanja, ponuda radnih mesta je bila raznovrsna, a u razgovoru sa poslodavcima, zaključujemo da iskustvo nije nužno.

- Mi tražimo šest radnika, u zavisnosti od pozicije zavisi i potreba za iskustvom. Trenutno nam se javilo malo više starijih, nego mlađih lica - rekli su nam na jednom štandu.

Zanimljivo, za radnu poziciju vaspitača prijavio se defektolog.

- Tražimo jednog vaspitača i jednu medicinsku sestru. U potrazi smo za nekim sa iskustvom, čak se pojavljuju tek penzionisani vaspitači koji traže posao - rekli su nam ispred jednog gradskog vrtića.


Glas javnosti/ T02S

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR