Glas Javnosti

KOD NAS RUSI PREDNJAČE: Evo u kojim zemljama su građani Srbije trošili najviše novca

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srbija je prošle godine od turizma imala prihod od 2,48 mlrd EUR evra, od čega je 2,1 milijarda tih prihoda došla iz Evrope, od čega iz zemalja EU 979 mil EUR.

U isto vreme, prema podacima Narodne banke Srbije, turistički rashodi su bili 2,3 mlrd EUR, što znači da su toliko naši turisti potrošili na odmore i odlaske u inostranstvo.
Gledano pojedinačno po zemljama, najviše smo prihodovali od dolaska gostiju iz Bosne i Hercegovine 289 miliona, dok su Rusi tokom 2022. u Srbiji potrošili 275 mil EUR, prenosi portal Ekapija.

Sledi Turska, čiji su turisti potrošili 202 mil EUR.
Od zemalja Evropske unije najviše novca tokom boravka u Srbiji potrošili su gosti iz Nemačke – 125 mil EUR, samo 8 miliona više su naši građani potrošili tamo, a potom Hrvatske 105 mil EUR.
I dok sa Rusima imamo suficit, jer su turisti iz Srbije u Rusiji potrošili tokom prošle godine tek 24 mil EUR, deficit imamo sa Turskom u koju je otišlo duplo više nego što je došlo – 408 mil EUR su troškovi naših građana u ovoj zemlji bili tokom 12 meseci 2022. godine.
Najveći deficit, međutim, Srbija je imala sa Grčkom, najpopularnijom letnjom destinacijom među našim građanima, u kojoj je tokom prošle godine potrošen 451 mil EUR, za razliku od 60 miliona koliko su bili troškovi njihovih turista u Srbiji.
Prihodi od gostiju iz Slovenije i Rumunije bili su po 84 mil EUR, iz Severne Makedonije 108, a iz Crne Gore 111 mil EUR. U isto vreme naši turisti su u Crnoj Gori potrošili nešto više 150 mil EUR.

Od gostiju iz SAD prošle godine Srbija je prihodovala 71 mil EUR, dok su gosti iz Srbije u SAD-u potrošili 67 miliona.
Od afričkih zemalja najviše novca otišlo je u Egipat, a od azijskih u Ujedinjene Arapske Emirate 41 milion, Kinu 35 milion i Maldive 32 mil EUR.
Tri godine od početka pandemije virusa korona turizam se u svetu oporavlja polako, ali u Srbiji kao da krize nije bilo jer su rezultati rekordni, tokom 2022. u Beogradu je zabeleženo 3,1 miliona noćenja, a u Srbiju je stiglo 3,8 miliona turista.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR