Glas Javnosti

KO NAJČEŠĆE KUPUJE STANOVE U NOVOM SADU? Klijentela su i Rusi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

IT stručnjaci do 40 godina su najčešće mušterije agenata za nekretnine, a Rusi koji u poslednje vreme otvaraju firme po većim gradovima Srbije odlučuju se za najam stanova.

Iako Rusi zbog krize u Ukrajini svoje poslove prebacuju u Srbiju, i dobar deo njih se odlučuje na život u glavnom gradu Vojvodine, nisu česte mušterije agenata za nekrentinu. Uglavnom se odlučuju za najam poslovnih prostorija, ali i stanova za život, prenosi portal Ekapija.
Roditelji studenata, građani Republike Srpske i oni koji su ranijih decenija za boljim uslovima života otišli u inostranstvo su jedan dobar deo kupaca stanova.

Kako Dnevnik saznaje od Danča Slalova iz Status nekretnina, Rusi koji kupuju nekretnine su u većini slučajeva iz takozvane srednje ili radne klase i nema ih mnogo.
- Rusi su i ranije birali Novi Sad za ulaganje, nema nikakve veze rat u Ukrajini s tim. I kod njih je dosta razvijen IT sektor, tako da mogu odavde da rade. Kod nas najviše stanova kupuju IT stručnjaci, koji imaju od 28 do 40 godina. Pored njih, neretko građani iz Republike Srpske kupuju manje stanove. Kada je reč o onima iz država Evropske unije, to su uglavnom naši ljudi koji su neko vreme radili van Srbije, pa su zaradili novac koji žele da ulože u stan ili manju kuću – kaže Slalov i dodaje da uglavnom svi oni plaćaju u kešu.

Neretko se dešava da državljani Evropske unije koji nemaju apsolutno nikakve veze sa Novim Sadom, po savetu prijatelja, kupe nekretninu, ali se najpre dobro informišu o svemu. Bukiraju smeštaj u nekom hotelu nekoliko nedelja, podrobnije se upoznaju s gradom i tek onda biraju nekretninu. Većina stanove plaća gotovinom i biraju manje nekretnine i kuće van centra grada.
Podaci sa tržišta nekretnina pokazuju da je ono, nakon izazova usled pandemije virusa, ostalo imuno na dešavanja u Ukrajini. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom kvartalu 2022. godine porastao je broj kupoprodajnih ugovora, ali i cena nekretnina. Broj kupoprodajnih ugovora u prvom kvartalu 2022. godine porastao je za 6,7%, u odnosu na isti period 2021. godine, a ukupan obim novčanih sredstava veći je za čak 22%.
Najviše novca u prometu svih vrsta nepokretnosti na nivou Srbije investirano je u stanove. U ovu vrstu nepokretnosti uloženo je 889,5 mil EUR, što predstavlja 57% udela u ukupnom ulaganju u nepokretnosti. U najvećim gradovima u Srbiji stanovi su, iz kreditnih sredstava, najviše plaćani u Nišu (40%), zatim u Novom Sadu (33%), Beogradu (31%) i Kragujevcu (25%). Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u prvom kvartalu 2022. godine 12% nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za 4% manje u poređenju sa prvim kvartalom 2021. godine. Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi.
Na tržištu nekretnina oseća se da ponuda ne zadovoljava potražnju, koja konstantno raste.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR