Glas Javnosti

KO JE NAJBOGATIJI RUS: Počeo kao radnik u RUDNIKU, a danas je kralj ruskog čelika koji Putinu priča viceve (VIDEO)

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Najbogatiji Rus prema čuvenoj Forbsovoj listi Vladimir Lisin predsednik je Upravnog odbora i većinski vlasnik grupe Novolipetsk (NLMK)

Kako Forbs navodi bogatstvo Lisina procenjuje se na 22,7 milijarde dolara.

Kompanija NLMK Grupa je najveći proizvođač čelika u Rusiji sa proizvodnim kapacitetima u Rusiji, Evropi i Sjedinjenim Državama.

NLMK Grupa ima kapacitet da proizvede vise 17 miliona tona tekućeg čelika godišnje.

Glavni deoničar NLMK-a, Vladimir Lisin, kontroliše 81,4 odsto deonica firme, dok je 18,6 odsto deonica u slobodnoj trgovini.

Vladimir Sergejevič Lisin rođen je 7. maja 1956. godine. Prvi je posao dobio 1975. godine radeći kao mehaničar u sovjetskom rudniku uglja.

Nakon studija na Sibirskom metalurškom institutu, zaposlio se kao nadzornik zavarivača u železari Tulačermet. Vremenom je postepeno napredovao da bi postao upravnik odseka, voditelj trgovine 1979. i zamenik glavnog inženjera 1986. godine.

Godine 1992. pridružio se grupi trgovaca (Trans-World Group) koji su preuzeli kontrolu nad ruskom kompanijom za proizvodnju čelika i aluminijuma.

Kad su se partneri podelili 2000. godine, dobio je 13 odsto firme a kasnije je stekao kontrolni udeo. Njegov bivši šef imenovan je ministrom za rusku metalurgiju, pa je Lisin 2000. godine postao jedini vlasnik firme Novolipetsk stil.

Oženjen je i ima troje dece.

Na društvenim mrežama još je popularan video, od pre dve godine, na kome Lisin priča vic, ni manje ni više nego lično prvom čoveku Rusije Vladimiru Putinu.

 

(Glas javnosti/Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR