Glas Javnosti

Klimatske promene utiču na setvu: Poljoprivrednici suočeni sa novim izazovima

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Umesto kukuruza, koji je u Bačkoj tradicionalno dominantna kultura, posejano više pšenice

Subotica – Na njivama oko Subotice tek ponegde se još mogu videti mašine sejačice. Većina ratara završila je prolećnu setvu i kukuruz je posejan na oko 90 odsto površina na koje nije bačeno seme ozimih useva. Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe u Subotici, kaže da se može reći da će do kraja meseca biti završena prolećna setva na svim preostalim površinama, zahvaljujući i vremenskim uslovima koji su pogodovali radovima na njivi. Nije bilo dugotrajnih kasnih mrazeva, niti previše kiša, na terenu ima dosta mehanizacije, te su poslovi obavljeni u optimalnom roku.


Aktuelne vremenske prilike, isto kao i dugoročne posledice klimatskih promena, presudno su uticale na odluke ratara šta će sejati. Varga kaže da je došlo do velikog zaokreta u setvenoj strukturi. Umesto do sada dominantnog kukuruza, primat na poljima sada imaju ozima pšenica i ječam.

„Pšenica je posejana na oko 30.000 hektara, što je za 50 odsto više nego što je višegodišnji prosek. S druge strane, kukuruz je posejan na 19.000 hektara, što je opet 50 odsto manje od uobičajenih površina. Ne treba biti meteorolog pa shvatiti da su iza nas tri sušne godine i da nas verovatno ponovo čekaju velike toplote i kukuruz, iako tropska biljka, to ne može da izdrži. Dugotrajni toplotni talasi koji traju neprekidno i do sedam dana sa temperaturama koje su 39 stepeni Celzijusa i preko toga ne pogoduju ovoj biljci. Zato ratari smanjuju površine pod kukuruzom”, kaže Varga.

Prema oceni stručnjaka, jesenas posejane kulture, pšenica, ječam i uljana repica, u odličnom su stanju.

„Pšenica je dobra za ovo doba godine, usevi solidno izgledaju, broj biljaka na parcelama je zadovoljavajući. Kod ječma samo postoji bojazan, pošto su usevi izduženi i gusti, da ne dođe do poleganja usled vetra ili jakih kiša koje mogu pasti u maju. Za sada sve izgleda dobro, a prinosi će zavisiti od toga koliko je domaćin uložio u pripremu zemljišta, zaštitu i od izbora sorti”, kaže Varga.



Glas Javnosti/ P02S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR