Glas Javnosti

Kirije u velikim gradovima Srbije: Stabilnost, rast i pad u fokusu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tržište nekretnina u Srbiji beleži značajne promene kada je reč o iznajmljivanju stanova, posebno u većim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Pančevo. U Novom Sadu, kirije su dostigle nivo onih u Beogradu, sa prosečnim cenama iznajmljivanja koje se kreću do 350 evra za stanove u centru, dok su u nekim opštinama zabeležene promene u ceni kirija kako na više, tako i na niže.

U pojedinim delovima Novog Sada, zabeležen je pad cena kirija, dok su u drugim delovima cene ostale stabilne ili čak zabeležile rast. Na primer, u opštini Podbara u Novom Sadu cena iznosi 10,1 evro po metru kvadratnom, a na Grbavici prosečna kirija je oko 10 evra po metru kvadratnom. U centru grada, kirije su nešto više, sa trendom rasta od 5,56 odsto, trenutno iznoseći 11,4 evra po metru kvadratnom.


Niš i Kragujevac takođe pokazuju različite trendove. U Nišu, na primer, cene kirija su ostale stabilne ili su u padu na određenim lokacijama, dok je Kragujevac zabeležio najveći rast kirija od svih gradova, sa povećanjem od 34 odsto u odnosu na prethodni period. U Pančevu, s druge strane, zabeležen je pad kirija od 4,5 odsto.

Interesantno je napomenuti da su, prema nekim izvorima, cene kirija u nekim gradovima pale za više od 30 odsto​. Kragujevac, na primer, ima najniže cene zakupa u Srbiji sa prosečnom cenom kvadrata od 5,5 evra.

Sve u svemu, tržište nekretnina u Srbiji pokazuje znake fluktuacije, sa različitim trendovima u različitim gradovima i opštinama. Ovo ukazuje na to da se tržište nekretnina neprestano menja, te da ponuda i potražnja utiču na cene kirija u značajnoj meri.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR