Glas Javnosti

Кинези се разбежали са градилишта: Већина радника се није вратила због епидемије короне

Ekonomija
Autor: Novosti.rs

Због вируса корона велики број кинеских неимара напустио места изградње капиталних инвестиција у нашој земљи. У кампу код Чачка уместо 300, тренутно 20 људи из најмногољудније земље на свету

Кинеске компаније су у Србији ангажоване на неколико капиталних пројеката, а најважнији су изградња брзе пруге од Београда до Старе Пазове и деоница од Прељине до Пожеге, на Ауто-путу "Милош Велики". На градилиштима је ових дана поприлично пусто, јер се већина радника није вратила после новогодишњих празника.

У кампу предвиђеном за смештај око 300 грађевинских радника из Кине, у селу Паковраће, надомак Чачка тренутно се налази свега двадесетак кинеских неимара. Они су на деоници ауто-пута од Прељине до Пожеге ангажовани на изградњи тунела Лаз, који ће са 2,7 километара бити најдужи на овој траси. Радови се одвијају и на другом крају тунела, у лучанском селу Марковица, где постоји мини-камп за Кинезе, који је, такође, готово испражњен.

Било их је много више, али већина њих је отишла својим кућама у Кину, нешто пре кинеске Нове године. Они се, међутим, нису ни вратили, јер је тамо у међувремену проглашена епидемија вируса корона.

- Са некима од њих смо у контакту, кажу нам да су у кућној изолацији и да они једва чекају да се врате у Србију - рекли су нам мештани Паковраћа, којима, како сведоче, недостају нове "комшије" и брину се за њихово здравље. - Они који су на градилишту, тренутно највише бораве на улазу у будући тунел, где су радови увелико почели.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић је јуче изјавила да због вируса корона постоје одређени проблеми у реализацији пројеката у инфраструктури.

- Два проблема су се искристалисала и с њима се боримо заједно са кинеским компанијама. Први је да један део кинеских радника није могао да дође у Србију да би наставио свој посао - рекла је Михајловићева. - Много већи проблем односи се на опрему која треба да се допреми из Кине. Њу производе десетине хиљада компанија, које су у претходном периоду биле затворене или нису радиле. Те последице засад немају превеликог утицаја на кашњење и динамику реализације инфраструктурних пројеката у Србији.

НЕЋЕ МНОГО КАСНИТИ

Министарка Михајловић сматра да би тренутна ситуација због вируса корона могла да се одрази тако што би радови могли каснити месец или два:

- За велике инфраструктурне пројекте вредне више од 16 милијарди евра то није тако страшно. Ипак, чињеница је да ће цео свет и те како осетити у економском смислу ову врсту кризе, као и да ће ићи више или мање у рецесију. Србија је мала земља и ми нисмо неодговорни као неки претходни политичари да говоримо да криза може да нам донесе добро.

У КИНЕСКИМ РЕСТОРАНИМА У БЕОГРАДУ ПРОМЕТ ПАО ЧАК ЗА 70 ОДСТО!

Ресторани са кинеском и азијском храном у Србији претрпели су озбиљан удар због вируса корона. Предрасуде потрошача обориле су потражњу у овим угоститељским објектима за 50 до 70 одсто. Поједини власници мисле да ће морати да ставе кључ у браву. Запослени нам кажу да су намирнице које користе за прављење јела искључиво из Србије. Марко М., власник једног ресторана са азијском храном у Београду, каже за "Новости" да је очајан и да не зна шта да ради.

- Вероватно ћу морати да затворим објекат - каже Марко. - Стање је катастрофално, промет је опао сигурно од 60 до 70 одсто. То траје већ извесно време, али од када је у Србији потврђен први случај зараженог вирусом корона ситуација се драстично погоршала.

Марко истиче да они раде и доставу, али да већ два дана нема апсолутно ниједног позива. У другом, готово празном ресторану, више је запослених него гостију. Шарени се витрина пуна разноврсних јела, али купци слабо свраћају. И овде, као и у већини других објеката са кинеском и азијском храном, радници нас дочекују са маскама на лицу.

- Сигурно је упола мања посећеност - истиче Јована. - Ево, морамо да носимо маске, а потпуно смо здрави. Понашамо се као и остали у свету, поред маски, водимо рачуна и о удаљености од једног метра.

Запослени Кинези у једном ресторану потврђују да је и код њих промет изузетно ослабио.

- Користимо само намирнице из Србије, а нисмо били у контакту ни са једним зараженим, нити смо одлазили у Кину - вели нам радница. - Али, мало људи нам долази. Е. Б. Т.


РЕКО НОЋИ ПРЕМОСТИЛИ МОРАВУ

Кинеза тренутно нема много на градилишту, али они који раде су веома продуктивни. Недалеко од кампа у околини Чачка, који се налази уз саму Западну Мораву, за само неколико дана су направили мост. Подигнут је на металним стубовима и привременог је карактера, а преко њега прелазе тешки камиони без икаквих проблема.

- Нисмо могли да се начудимо када смо буквално после седам дана угледали нови мост на Морави. Навикли смо да то код нас траје много дуже. То је привремено решење, јер ће, по завршетку радова, мост бити срушен, а недалеко одатле ће бити изграђен нови - рекао нам је Милан Н., становник овог дела Чачка.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR