Glas Javnosti

KINA TRLJA RUKE? Ko će najviše profitirati od ograničenja cene ruske nafte?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Uvođenje gornje granice cena ruske nafte od strane zemalja Grupe 7 (G7) nosi mnogo grešaka i korisno je za Kinu, jer će moći da kupuje energiju od Rusije sa velikim popustom, rekao je za Epoch Times glavni ekonomista Tresisovog fonda Danijel Lakal.

Dogovor G7 uopšte ne šteti Rusiji
Lakal ocenjuje da postoji mnogo grešaka u pomenutom dogovoru G7, a prvi je da on uopšte ne šteti Rusiji.
Rojters piše da će mere koje je uspostavila G7 omogućiti zemljama koje nisu članice EU da nastave da uvoze rusku sirovu naftu morskim putem, ali će osiguravajućim kompanijama onemogućiti da rukuju tankerima sa naftom iz Ruske Federacije širom sveta, prenosi portal Ekapija.

To znači da će Kina moći da kupuje više ruske nafte uz veliki popust, dok će ruski državni naftni gigant Rosnjeft nastaviti da ostvaruje veoma zdrav prinos. Takođe, navodi Lakal, teško će se doći i do nižih cena nafte.
Uvođenjem gornje granice cena zemlje G7 stvorile su nepotrebno i veštačko dno starim cenama i "nisu želeli da razumeju" zašto su se cene nafte promenile u godini za nama. G7, je, takođe, učinio gotovo nemogućim da cene dostignu pravo dno, ako dođe do krize u potražnji, dodao je ekonomista.
Sa druge strane, Kina će obezbediti dugoročno snabdevanje po atraktivnoj ceni i moći će da prodaje rafinisane proizvode na globalnom nivou sa većim maržama. Sinopec i PetroChina će pronaći dovoljno mogućnosti na globalnom tržištu da obezbede bolje marže za svoje proizvode, dok istovremeno imaju zagarantovano pristupačno snabdevanje u izazovnoj ekonomskoj situaciji.
- Kada čitam vesti o "graničnim cenama", pitam se da li su ove birokrate ikada radile u globalnoj konkurentskoj industriji. Možda i nisu, ali sigurno zapošljavaju hiljade "stručnjaka" koji su im možda rekli da je ovo pametna ideja, ali to je smeće - ocenio je Lakal.

Energetski sektor već pati zbog nedovoljno ulaganja
Ističe da vlade zemalja članica G7 nastavljaju da nameću prepreke investicijama u energiju, a da energetski sektor već pati zbog nedovoljno ulaganja koje je, prema podacima Morgan Stanley-a izazvalo troškove od 600 mlrd USD godišnje. Sa ovim takozvanim limitom cena, podsticaj za proizvođače da prodaju šta mogu i što manje ulažu je još veći, a to može da izazove mnogo više cene nafte u budućnosti, kaže Lakal, prenosi pisanje RT Balkan sajt Energija Balkana.
Povećanje zavisnosti umesto smanjenje?
Navodi da je G7 uvođenjem gornje granice cena možda izazvala "povećavanje zavisnosti od OPEK-a i Rusije, umesto da ga smanji".
- Ponavljam ono što govorim mesecima: Vlade razvijenih ekonomija odvode svoje zemlje od skromne zavisnosti od Rusije do masovne zavisnosti od Kine i Rusije - zaključio je Lakal.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR