Glas Javnosti

KINA LIDER U PROIZVODNJI SOLARNIH PANELA, Ameri uveliko gube trku sa ISTOČNJAČKIM TIGROM

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kineske kompanije danas isporučuju 75 odsto solarnih panela koji se proizvode u svetu. Američke fabrike, kojih je pre 20 godina bilo 75 i koje su proizvodile 22 odsto solarnih panela u svetu, u međuvremenu su uglavnom zatvorene, a na teritoriji SAD sada se proizvodi svega oko jedan odsto panela, prenosi portal Biznis.rs pozivajući se na Bloomberg.

Solarna industrija nije uspela da se održi u SAD uprkos milijardama dolara vladinih podsticaja i obećanja nekoliko američkih predsednika da će njihova zemlja biti super sila čiste energije, prenosi Bloomberg. Američka industrija tvrdi da je Kina iskoristila nelojalne trgovinske prakse i prisilni rad kako bi preuzela primat u ovoj oblasti.

U više istraživačkih izveštaja koji su se u poslednjoj deceniji bavili stanjem u solarnoj industriji Kine navedeno je da su tamošnji radni uslovi nestandardni, a da jeftini kineski paneli nisu pogodni za potrošače i životnu sredinu. “Kombinacija kineske grabežljive trgovinske prakse, labavih ekoloških standarda i strašnih radnih uslova, znači da ovi solarni paneli nanose više štete nego koristi“, izvestio je Savez za američku proizvodnju 2014. godine.

Prema majskom izveštaju Helena Kennedy Centra za međunarodnu pravdu britanskog Univerziteta u Šefildu, oko 2,6 miliona radnika ujgurske etničke manjine, kao i onih kazahstanskog porekla u pokrajini Sinđan, prisilno rade u proizvodnji solarnih panela. Ministarstvo spoljnih poslova Kine kategorički je odbacilo ove tvrdnje, navodeći da svi zaposleni dobrovoljno rade, prenosi VOA.

Ministarstvo je saopštilo da je reč o “nečuvenim lažima“, navodeći da su “nekoliko zapadnih zemalja i antikineske snage“ najpre odlučile da propagiraju navodni prinudni rad u kineskoj industriji uzgajanja pamuka, a da su se sada okrenuli solarnoj industriji. “Oni pokušavaju da izmisle laži poput prisilnog rada, kako bi stvorili prisilno razdvajanje industrije i prisilnu nezaposlenost“, saopštio je Peking, prenosi CNN.

Nešto ranije ove godine, najveća američka federacija rada AFL-CIO, pozvala je administraciju predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i Kongres da zaustave uvoz solarnih panela iz kineske pokrajine Sinđan, zbog kršenja ljudskih prava. Analitičari su ocenili da bi Bajden mogao da prihvati ovaj poziv, ali da bi to značilo da će solarni paneli u SAD poskupeti, kao i da će se instaliranje solarnih panela usporiti, što je suprotno Bajdenovoj politici podrške obnovljivim izvorima energije.

Međutim, neki analitičari u SAD veruju da su kineska strategija i posvećenost cilju bile zapravo ključni razlozi za ekspanziju solarne industrije. “Trudili su se više od nas. Kina je imala plan i oni su ga izvršili. Imali su politike za stvaranje ponude, imali su politike za stvaranje potražnje i istrajali su u tome“, navela je Sara Ladislav (Sarah Ladislaw), savetnica američkog Centra za strateške i međunarodne studije.

Kao jedan od primera američke nedoslednosti u sprovođenju strategije razvoja solarne energije, kritičari navode slučaj kompanije SolarWorld AG, koja je 2008. godine uz veliku pompu pokrenula proizvodnju u SAD, a u međuvremenu je bankrotirala, uprkos ogromnim državni kreditima. Solarni paneli proizvedeni u SAD jednostavno nisu bili konkurentni u odnosu na kineske, ni po kvalitetu, a ni po ceni.   

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR